[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wees lief voor je hart
Greg Braden heeft geconcludeerd dat er maar één kracht is die een verandering kan bewerkstelligen en dat is Liefde. Onze hartstreek heeft de grootste magnetische straling. Het veld rondom het hart is zo’n 5.000 maal sterker dan het veld rondom onze hersenen.
Gevoelens en emoties zijn dus krachtiger dan onze gedachten, en daarom stuurt ons hart het brein aan, en niet andersom. Het zijn vooral onze gevoelens, emoties en intenties die tot coherentie leiden. Gevoelens en emoties zijn de toegangscode tot het universum zegt Greg Braden. Hier komt je scheppende vermogen vandaan. De taal van het hart is een universele taal die door iedereen wordt begrepen. Contact maken met je hart en met positieve gevoelens is de snelste en eenvoudigste manier om je systeem in coherentie te brengen.
Het Heart Math instituut heeft software op ontwikkeld om het effect van gedachten en stemmingen zichtbaar te maken op de hartritmefrequentie. Iedere emotie blijkt een meetbaar effect te hebben.
Gevoelens van compassie, liefde, aandacht en waardering blijken een rustig en vitaal hartritme te laten zien. Boosheid, frustratie, angst en onveiligheid geven een hoekig en grillig beeld.
In een groep managers zijn binnen een halfjaar de gezondheidsklachten verdwenen, toen ze elke dag bewust contact maakten met hun hart en daarbij positieve gevoelens opriepen! Ook diabetespatiënten en mensen met een hoge bloeddruk scoren na 6 maanden veel beter op gezondheidsaspecten!
De hartstreek
Door te ademen in de frequentie van 4-6 ademhalingen per minuut komen de meeste mensen in hartcoherentie. Dit betekent dat een cyclus van inademing, uitademing en adempauze 10 seconden duurt.
Een goede ademhaling is essentieel om ontspannen door het leven te gaan.
- Bij mensen in gespannen situaties zie je vaak een hele hoge en oppervlakkige ademhaling. Je vermijdt hiermee contact met je eigen gevoel. Dit is een normale en goede respons in werkelijke alarmsituaties, zodat je al je aandacht naar buiten kan richten op naderend gevaar.
- Door weer diep vanuit je buik te ademen kom je in contact met je eigen gevoel en dus jezelf, van waaruit ontspanning mogelijk is.
- Een paar goede diepen ademteugen zorgt in angstige situaties direct voor een stuk meer ontspanning.
- Een ademritme van 4-6 ademhalingen per minuut vertraagt onze hersengolven tot de ontspannen alfastaat
Ga even rustig zitten. Observeer je ademhaling. Verander deze niet, kijk er alleen maar naar. Leg eventueel één hand op je borst en één hand op je buik om beter je eigen ademhaling te kunnen voelen. Begin met gedurende 3 seconden in te ademen. Houd dan je adem 3 seconden in, en adem uit in 6 tellen. Wacht 3 seconden en begin dan weer opnieuw. Dat is alles. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vanuit je buik ademt, leg eventueel weer een hand op je buik.
Wees lief voor jezelf
We hebben allemaal een stemmetje van binnen dat ons van commentaar voorziet bij bijna alles wat we doen. Sommigen noemen het de innerlijke criticus. “Wat ben ik toch ook onhandig. Jeetje, heb ik het alweer verknald. Sjonge, ik leer het ook nooit. Kijk eens wat een lichaam, dat ziet er niet uit.” We geven onszelf er vaak van langs en zeggen dingen tegen onszelf, die we niet in ons hoofd zouden halen om tegen ons kind of onze beste vriend/in te zeggen. Als we ons focussen op tekortkomingen, krijgen we ene emotionele tunnelvisie.
Je houding tegenover jezelf, inclusief je kritische en negatieve gedachten, beïnvloeden ook je werk. Focus op mildheid en vriendelijke zachtheid naar jezelf. Je mag fouten maken. Je bent ook maar een mens en doet ook heel veel goed. Compassie is hierbij het sleutelwoord.
Wat is jouw innerlijke self-talk? Wat zeg jij tegen jezelf als niemand luistert? En hoe zou je dit kunnen veranderen in positieve selftalk? Hoe kun jij jezelf upliften i.p.v. downsizen? Hoe kun je luchtig en begripvol zijn naar jezelf toe. Als je jezelf hierin traint, straal je dezelfde zachtheid uit naar anderen: je komt vriendelijker en sympathieker over.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]