[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]
Het Buikbrein
In onze buik zit ruim 7,5 meter darmen. Deze darmen verteren ons voedsel, nemen voedingsstoffen op en scheiden afvalstoffen uit. Tevens zorgen zij voor onze afweer: het belangrijkste weerstandsvermogen van de mens komt voort uit de darmen. Er worden cytolysefactoren (tumorremmende stoffen) geproduceerd, immunoglobulinen gesynthetiseerd en er is meer dan 70% van alle afweercellen gehuisvest. Onze darmflora spelen een belangrijke rol in de regulatie van de HPA-as en daarmee in de stressregulatie. Zo zorgt een vermindering van een functionele darmflora voor een toename van stresshormonen.
Daarnaast bevatten de darmen een eigen zenuwstelsel, met 100 miljoen zenuwcellen, genaamd het Enterische Zenuwstelsel (ENS). Dit bevat meer neuronen dan er in het totale ruggenmerg te vinden zijn. Het ENS bevat efferente, afferente en interneuronen, waarmee het informatie kan ontvangen, verwerken en er op kan reageren, zonder tussenkomst van het centrale zenuwstelsel. Het ENS is een onderdeel van het autonome zenuwstelsel, maar kan geheel onafhankelijk hiervan functioneren.
Buikhersenen
Dat onze darmen meer zijn dan het riool van ons lichaam weten we dankzij de Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon van de Columbia University in New York. Hij ontdekte een tweede brein in ons buik, ook wel de buikhersenen genoemd. Wie denkt dat deze buikhersenen primitief zijn vergeleken met ons hersenbrein heeft het mis. Onze darmen zijn bedekt met meer dan 500 miljoen zenuwcellen. Ons buikbrein is ook bijna een kopie van onze hoofdhersenen: de celtypen, werkzame stoffen en receptoren zijn exact gelijk. Er lopen veel meer verbindingen van onze buik naar onze hersenen dan omgekeerd: maar liefst 90% van informatiestroom gaat van beneden naar boven.
Het afweersysteem en het zenuwstelsel werken nauw samen. Als klap op de vuurpijl blijkt dat 70% van onze afweercellen in de darmen te vinden zijn. Nieuw onderzoek toont op celbiologisch niveau aan hoe zenuwcellen in het darmkanaal een cruciale rol spelen bij het opwekken van een afweerreactie tegen infecties. Dit is een belangrijke ontdekking omdat wetenschappers al jarenlang op zoek zijn naar effectieve behandelingen bij ontstekingsziekten zoals b.v astma, voedselallergieën en ontsteking gerelateerde darmaandoeningen die gepaard gaan met een overmatige reactie van het afweersysteem.
Daarnaast verwerken we in onze buik niet alleen ons eten, maar ook de emoties, energieën en gedachten/indrukken van alledag. Bovendien maken onze darmen belangrijke neurotransmitters aan die belangrijk zijn voor onze innerlijke rust (dopamine, serotonine).
Dopamine wordt voor 50% in de darmen aangemaakt en ons gelukshormoon serotonine zelfs voor 95%!
Wanneer de darmhuishouding niet optimaal is, functioneren onze hersenen, onze emoties en onze neurotransmitters ook niet optimaal.
Dan kunnen we ons moe, depressief, angstig, agressief of somber voelen. Of we reageren buiten proporties. Ons hormonale systeem reageert namelijk sterk op emoties zoals stress, spanning, liefde, geborgenheid, boosheid, angst etc. Emoties geven een hormonale reactie in het lichaam, waar onze organen (hart/darmen), onze bloeddruk, en onze gedachtepatronen vervolgens ook weer op reageren. Een zeer grote rol is hierbij toebedeeld aan onze darmen, of ook wel: onze buikhersenen. Onze darmen hebben uiterst sensibele zenuwcellen, bijna net zoveel als in de hersenen, en die zenuwcellen hebben ook dezelfde structuur. Dat is de reden waarom veel mensen last van de maag/darmen/stoelgang krijgen als er spanningen zijn.
Blokkades
Omdat er gedurende het leven van alles gebeurt, ontwikkelen wij vaak blokkades in de buikorganen. Dit kunnen we voelen als knopen, harde of doof-aanvoelende gebieden, pijnlijke punten, dikke strengen. Het langdurig vasthouden, verdringen, ontkennen of negeren van emoties zoals angst, boosheid, verdriet, depressie, hysterie en piekeren zijn mede oorzaak van deze energieblokkades in de buik. Andere factoren zijn bijv. veel overwerk, stress, ongelukken, operaties, littekens, drugs, afvalstoffen, slechte eetgewoonten, te weinig of verkeerd bewegen en een incorrecte houding.
Als de darmen niet goed functioneren en de spijsvertering verstoord is, kunnen klachten op zowel emotioneel, mentaal als op fysiek niveau ontstaan. Wanneer de buikspieren, buikorganen, buiklymfen, of het bindweefsel vastzitten, kan dit klachten veroorzaken in heup, onderrug, billen en benen (pijn, krampen, stijfheid). Of klachten veroorzaken zoals brandend maagzuur, hoofdpijn, rugpijn, diarree of obstipatie. Maar ook pijnlijke emoties zoals stress, angst, eenzaamheid, vermoeidheid, onrust, overbezorgdheid, concentratieverlies en agressie/boosheid. Het is daarom van groot belang dat we onze hele buikzone soepel en zacht houden, zodat de energie/bloed/lymfe/zenuwbanen goed kunnen blijven doorstromen en het goed met ons gaat, ook op mentaal en emotioneel gebied.
Klachten als gevolg van verstoorde darmwerking
Onze darmen zijn dus niet alleen van grote invloed op onze stemming en gevoel maar ook op onze gezondheid. Redenen genoeg om beter na te denken over wat wij in onze mond stoppen en onze darmen aanbieden.
Wanneer de darmwand beschadigd raakt door bijvoorbeeld verkeerde voeding of ontstekingen, kan de productie van hormonen die een positief effect hebben op onze stemming en geluksgevoel verstoord raken. Er zijn allerlei klachten waarvan bekend is dat ze in relatie staan met een slechte darmwerking, zoals psychische problemen, huidproblemen, voedselallergieën, overgewicht en longproblemen.
Wees lief voor je darmen
Wees lief voor je darmen en je darmen zullen je belonen met een goed gevoel én een goede gezondheid!
Blij-makers voor de darmen:
- Zorg voor een goede spijsvertering: dit begint al met het goed kauwen en het met speeksel mengen van de voeding. Neem ook voldoende de tijd voor het eten.
- Drink elke ochtend op de nuchtere maag een glas warm water met citroensap: het warme water maakt de spijsvertering langzaam wakker en de vitaminen en mineralen in de citroen zorgen ervoor dat voedselresten uit je maag en darmen worden gespoeld.
- Een goede darmflora is essentieel. Een antibioticakuur vernietigt niet alleen verkeerde bacteriën, maar ook de goede bacteriën in je darm. Neem na een antibioticakuur daarom altijd een kuur met probiotica, ofwel goede darmbacteriën. Winderigheid kan een signaal zijn dat je darmflora niet in balans is
- Je darmen worden blij van een zo natuurlijk mogelijk dieet met zo min mogelijk bewerkt voedsel. Ook het af en toe weglaten van zuivel, gluten, vlees en zeker kunstmatige toevoegingen wordt door je darmen erg gewaardeerd.
Hoe kun jij beter zorgen voor je darmen?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]