Buikmassage

 

Buikmassage

We kennen allemaal wel de volgende uitspraken: dat ligt me zwaar op de maag, ik heb vlinders in de buik, wat heb je op je lever, je gal eens goed spuwen, twee handen op 1 buik, ergens de buik vol van hebben. Deze uitspraken geven prachtig weer hoe onze buik verweven is met allerlei emoties en gevoelens. Onze emoties worden vaak als eerste in onze buik waargenomen, en pas daarna gaat er een vertaal­slag naar onze hersenen zodat we begrijpen wat er aan de hand is. Op dat moment maken we ook de juiste hormonen en neuro­transmitters aan die zorgen voor een fysieke of emotionele (hopelijk passende) reactie. Het is inmiddels weten­schappelijk aangetoond dat er verband is tussen de gezondheid van onze buik/darmen, en hoe we ons van binnen voelen of hoe ons brein functioneert.

 

Buikhersenen

We verwerken in onze buik namelijk niet alleen ons eten, maar ook de emoties, energieën en gedachten/indrukken van alledag. Bovendien maken onze darmen belangrijke neuro­transmitters aan die belangrijk zijn voor onze innerlijke rust (dopamine, serotonine). Wanneer de darm­huishouding niet optimaal is, functioneren onze hersenen, onze emoties en onze neuro­transmitters ook niet optimaal. Dan kunnen we ons moe, depressief, angstig, agressief of somber voelen. Of we reageren buiten proporties. Ons hormonale systeem reageert namelijk sterk op emoties zoals stress, spanning, liefde, geborgenheid, boosheid, angst etc. Emoties geven een hormonale reactie in het lichaam, waar onze organen (hart/darmen), onze bloeddruk, en onze gedachte­patronen vervolgens ook weer op reageren. Een zeer grote rol is hierbij toebedeeld aan onze darmen, of ook wel: onze buik­hersenen. Onze darmen hebben uiterst sensibele zenuwcellen, bijna net zoveel als in de hersenen, en die zenuwcellen hebben ook dezelfde structuur. Dat is de reden waarom veel mensen last van de maag/darmen/stoelgang krijgen als er spanningen zijn.

 

Blokkades

Omdat er gedurende het leven van alles gebeurt, ontwikkelen wij vaak blokkades in de buik­organen. Dit kunnen we voelen als knopen, harde of doof-aanvoelende gebieden, pijnlijke punten, dikke strengen. Het langdurig vasthouden, verdringen, ontkennen of negeren van emoties zoals angst, boosheid, verdriet, depressie, hysterie en piekeren zijn mede oorzaak van deze energie­blokkades in de buik. Andere factoren zijn bijv. veel overwerk, stress, ongelukken, operaties, littekens, drugs, afvalstoffen, slechte eetgewoonten, te weinig of verkeerd bewegen en een incorrecte houding.

Als de darmen niet goed functioneren en de spijsvertering verstoord is, kunnen klachten op zowel emotioneel als op fysiek niveau ontstaan. Wanneer de buik­spieren, buik­organen, buik­lymfen, of het bind­weefsel vastzitten, kan dit klachten veroorzaken in heup, onderrug, billen en benen (pijn, krampen, stijfheid). Of klachten veroorzaken zoals brandend maagzuur, hoofdpijn, rugpijn, diarree of obstipatie. Maar ook pijnlijke emoties zoals stress, angst, eenzaamheid, vermoeidheid, onrust, over­bezorgdheid, concentratie­verlies en agressie/boosheid. Het is daarom van groot belang dat we onze hele buikzone soepel en zacht houden, zodat de energie/bloed/lymfe/zenuwbanen goed kunnen blijven doorstromen en het goed met ons gaat, ook op mentaal en emotioneel gebied.

 

Welke klachten kunnen behandeld worden met buikmassage?

 • Klachten tijdens de zwangerschap
 • Pijn aan het SI gewricht
 • Lage rugpijn
 • Pijn in de benen
 • Aanhoudende pijn in het bekken
 • Rusteloze benen
 • Slaapproblemen
 • Stressklachten
 • Spanningsklachten
 • Bekkenpijn na een bevalling of keizersnede
 • Buikklachten
 • Gevoeligheid rondom de navel
 • Darmklachten (indigestie, obstipatie, krampen)
 • Heupklachten
 • Rug/nek/schouderklachten
 • Menstruatieklachten
 • Vermoeidheidsklachten
 • Brengt meer zuurstof in ons lichaam

 

Let wel: uiteraard is aanvullende reguliere beeldvorming en diagnostiek zeer belangrijk, zeker bij acute of aanhoudende pijn, vreemd bloedverlies, vreemd gekleurde urine/ontlasting, zwellingen, vocht-vasthouden, ongewild urine­verlies, of sterk-overheersende psychische klachten. In al die gevallen is het belangrijk dat u eerst uw huisarts bezoekt, en daarna pas verder kijkt. Met uw gezondheid spelen, is geen goede optie.
In Praktijk Open Hart wordt in elke behandeling aandacht gegeven aan de buik middels één of meer van de volgende massagetechnieken.

 

Psoas massage

De Psoas is een van de belangrijkste kernspieren van het menselijk lichaam. Het is ook een van de diepst-liggende spier in ons lichaam. Een spier van 40 cm, die de romp verbindt met het onderlichaam – hij zit aan het middenrif en de onderste wervelkolom vast (TH12-L5), loopt dwars door de buik (vóór de nieren en áchter de darmen) en hecht aan aan het binnenste heupbot (trochantor minor). Dankzij deze sterke psoas kunnen we keihard wegrennen als dat moet. De psoas heeft invloed op onze flexibiliteit, balans, core-stabiliteit, sterke bekkenbodem, goede doorbloeding in de benen en buikorganen, kracht en het gezond functioneren van organen. Bij elk ervaren van dreigend gevaar, of dat nu op werkelijkheid berust, of van binnen gebeurt, spant de psoas meteen aan zodat we acuut kunnen wegrennen. Vroeger renden we weg voor die aanstormende beer. In onze huidige tijd schuilen er geen beren meer in de bosjes maar kennen we nog wel allerlei andere beren op de weg: de welbekende stresssituaties. Ook dán reageert de spoas met acuut aanspannen, klaar om tot actie te komen als dat nodig is. Of de situatie werkelijkheid is of ingebeeld maakt daarbij niet uit. Meestal houden we die actie in (het is bijv. raar om weg te rennen, of sociaal onaanvaardbaar om gelijk een potje te vechten). En dát is het moment dat psoas-problemen kunnen ontstaan. De psoas kan de opgebouwde spanning niet meer kwijt en houdt het vast. Of de spanning wordt continu vastgehouden omdat we chronisch pijn, verdriet, stress, angsten en zorgen ervaren. Daarom wordt deze spier ook wel de spier van de ziel genoemd of de afvoerput van onze emoties.

 

De psoas is via spier-, zenuw- en fasciavezels verbonden met:

 • Middenrif (en dus ook lever en maag)
 • Lumbale wervelkolom
 • Sacro-iliolumbale ligamenten en dus de proprioceptie (het vermogen van ons organisme om de positie van het eigen lichaam en de lichaamsdelen waar te nemen. Zoals de stand, beweging en tonus van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van “zwaarte” in sommige lichaamsdelen en vermoeidheid of alertheid van de spieren. In het skelet zit proprioceptie in de gewrichten. De ligamenten verbinden alle gewrichten. Wanneer de ligamenten verzwakt zijn, ontstaat er een verstoring in het circuit dat de gewrichten met elkaar verbindt. De proprioceptie zal niet optimaal functioneren, en de psoas zal ingeschakeld worden om het evenwicht te bewaren. De psoas krijgt dan de functie van een ligament om de zwakte te compenseren)
 • Nieren, darmen, voortplantingsorganen
 • Het mediastinum (een soort koker van zacht bindweefsel waarin belangrijke grote bloedvaten rusten en belangrijke zenuwen lopen – het is de ruimte tussen de beide longen. In het mediastinum bevinden zich onder andere het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, een aantal grote bloedvaten, een groot aantal zenuwen, de thymus en vele lymfeklieren)
 • Parasympatische en sympatische reacties (hartslag, hartritme, ademhaling, pupillen, spierspanning etc.)
 • Limbisch systeem (vechten/vluchten/bevriezen/werken of rust/herstel/opbouw, oftewel het gevoel van veiligheid of onveiligheid)

 

Een goed functionerende psoas zorgt voor kracht, balans, romp-stabiliteit, soepel bewegen, diepe ademhaling, innerlijke rust, fertiliteit, een goede stoelgang, stressbestendigheid, een gevoel van vrede, en een gezonde spijsvertering.

 

Een slecht functionerende psoas brengt moeizame voortbeweging en kan een bron zijn van uiteenlopende klachten, zoals lage rugklachten, instabiele romp, een gekanteld bekken, rotatieverschillen in de wervelkolom, en afgeleide pijn naar de rug, lies, buik, heup, en de knie. Ook kan het zorgen voor overcompensatie van een aantal andere spieren zoals de bilspieren, buikspieren, heupspieren,lage rugspieren, of hamstrings. De psoas kan ook mede-verantwoordelijk zijn voor darmklachten, menstruatieklachten, en zelfs moeite met fertiliteit. Of ademhalingsklachten, spijsverterings­problemen en een chronisch ervaren van innerlijke onrust of angst. Als we de psoas weer in balans kunnen brengen, is er grote kans dat deze klachten verminderen of verdwijnen.

Het behandelen van de zeer gespannen of uitgeputte psoas kan zeer gevoelig zijn, en moet daarom uiterst zorgvuldig gebeuren. Het lichaam zal immers meteen weer in de stress schieten als de psoas te heftig behandeld wordt. In het begin adviseert Petra daarom meestal dagelijkse rek,- strek- en ontspannings­oefeningen om de psoas te herstellen, denk bijv. spelen, zingen, rusten, of aan de Constructive Rest Positon en een aantal eenvoudige yoga-oefeningen (zoals de kameel, de duif, de krijger, en bijv. lunges). Ook is een juiste zit- en sta/loop-houding belangrijk: recht zitten op beide zitbeentjes, de benen niet kruisen, niet bank-hangen met doorgezakte rug, knieën en enkels in een rechte lijn t.o.v. elkaar en bijv. de kontzakken leeg.

In een later stadium kunnen we dan de psoas en aanverwante spieren (antagonisten en synergisten zoals de iliacus, de buikspieren, bilspieren en de lendespieren) adequaat behandelen. Daarbij bepaalt Petra eerst met een aantal neuro-kinetische tests welke spieren uitgeput of juist te strak gespannen zijn. Vervolgens wordt er een adequaat behandelplan opgesteld, om de psoas weer terug in balans te brengen.

 

Ayurvedische buikmassage

Deze buikmassage bestaat uit intensieve massagegrepen voor schouders, nek en monniks­kapsspier, billen, dijbenen, bekken, ribbenkast, darmen, lever, maag, flanken en buik. De basis van deze massage zijn het behandelen van de zogenaamde spijsverterings­energiepunten (ansamarma’s). Deze bevinden zich vooral in buik, billen, nek en schouders. Geblokkeerde spijsverterings­punten belemmeren de energiestroom van onze buikorganen, wat zich kan uiten als een pijnlijke/stijve nek, schouders of lage-rug. Deze klachten kunnen dus zeer goed voortkomen uit een verstoorde darm- of buikorgaan­functie. Met een warme ayurvedische buikolie masseren we achtereen­volgens nek, schouders, achterkant van het bekken, de billen, dijbenen, navel, buik, borstbeen, ribbenkast, lever, maag, darmen, onderbuik, en flanken. Daarbij geven we aandacht aan pijnlijke, stijve, of dove plekken. Een ayurvedische buikmassage prikkelt de buiklymfen, en stimuleert de spijsverterings­sappen. De behandeling ondersteunt de werking van onze maag, darmstelsel, lever, milt en is effectief in het bestrijden van spier­spanningen. Daarnaast werkt de massage ontspannend en energie­opwekkend. De Ayurvedische Buikmassage ondersteunt bij het in stand houden van gezonde darmen en een goede spijsvertering, zodat klachten verminderd kunnen worden.

 

Westerse buikmassage

Veel mensen houden onbewust de dagelijkse spanningen vast in de buik. De buikspieren worden vaak continu aangespannen, of er zijn spijsverteringsklachten of darmproblemen. De Westerse Buikmassage heeft als hoofddoel het loslaten van spanningen in de buik. We doen dit via diverse massage­grepen en -technieken, die gericht zijn op de rechte-, schuine- of dwarse buikspieren, de darmen, onderrugspieren, bilspieren, lende­spieren en het middenrif. De buik komt daardoor meer en meer tot ontspanning, waardoor er een verdieping van de ademhaling ontstaat – de zogenaamde buikademhaling. Ook treedt er een verbetering van onze spijsvertering op. Hierdoor zullen pijn- en spannings­klachten verminderen.

 

Oosterse buik- en orgaanmassage

Chi Nei Tsang is een een oosterse buik- en orgaanmassage gebaseerd op de Chinese TAO-inzichten. Het is een pittige massage omdat het soms pijnlijk kan zijn, maar tegelijk wordt het met zoveel aandacht, rust en zachtheid gegeven dat je lichaam het prima aankan. We ronden de behandeling af met een zachte lymfe­behandeling van de buik. Na de behandeling merk je meteen verschil en veel verlichting. Want Chi Nei Tsang deblokkeert de vastgelopen energie op een effectieve, diepgaande en zachte manier.

De navel krijgt daarbij extra aandacht. Vanuit dit belangrijke centrum kreeg je via de placenta je voeding kreeg. Daarnaast zijn vanuit de navel bijna al onze lichaamsstelsels met elkaar verbonden (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spiersstelsel en het meridiaan­systeem). Volgens de TAO verenigt ons lichaam zich met onze geest en onze ziel in de navel – daarom wordt dit belangrijke acupunctuur­punt ook wel Poort van de Geest genoemd. Lichamelijke, emotionele of mentale spanningen, zorgen, pijn, stress van de dag, accumuleren daar week na maand na jaar. Ze worden in onze westerse leefstijl zelden opgeruimd en kunnen daardoor voor verstoringen zorgen en problemen geven in onze organen of andere lichaams­stelsels. Ons voedings­patroon speelt hierbij ook een zeer grote rol.

Speur je eigen buikzone maar af op diepe en oppervlakkige pijnlijke plekken en specifiek rondom je navel. Er zitten vast een aantal (zeer) gevoelige gebieden bij als je dieper voelt. Die gebieden hebben elk hun eigen specifieke betekenis en kunnen aanwijzingen geven over de oorzaak van de blokkade (en welke emotie gerelateerd is).

Met Chi Nei Tsang kunnen we eerst de blokkade goed lokaliseren en daarna de zone detoxen/ontlasten. De buik- en bekken­organen kunnen stuk voor stuk apart gemasseerd worden (darmen, maag, lever, milt, baarmoeder, etc). De navel krijgt daarbij specifieke aandacht. Emotionele blokkades kunnen via de navel worden gediagnos­ticeerd en behandeld via de 8 windpoorten in onze navel. Eerst openen we het eerste Dantien en de liespoorten, daarna worden een aantal windpoorten geopend, afhankelijk van waar de blokkades zich laten vinden. Op die manier kan de emotionele energie worden bevrijd en kan je lichaam weer beter functioneren. Het openen van de navel is een intensieve behandel­techniek, die geduldig, liefdevol en met volle aandacht wordt toegepast. Daardoor is het goed te verdragen. Pijnlijk? Ja, kort en fel. Bevrijdend en verlichtend, zeker ook dat! Het is raadzaam om voor een Chi Nei Tsang massage geen zware maaltijd te nuttigen.

 

Bekkenmassage

Je staat er vast niet vaak bij stil, maar het bekken is één van de belangrijkste delen van het menselijk lichaam. Het is in feite onze basis. Klachten aan het bekken kunnen daarom voor vervelende situaties zorgen in de rest van ons lichaam. Het bekken bevindt zich tussen je buik en je benen. Als het gaat om een juiste lichaams­houding en de beweging van je lichaam dan speelt het bekken daar een belangrijke rol in. Denk daarbij aan de bilspieren, heupspieren, buikspieren, maar ook bekken­organen (baarmoeder, eileiders, blaas, prostaat, endeldarm), de onderste chakra’s en de bekken­ligamenten. Problemen aan het bekken zorgen dan ook meestal voor problemen bij het bewegen van het gehele of gedeeltelijke lichaam. Tijdens de bekken­massage laten we het lichaam, door langzame bewegingen te maken, voelen waar de pijn, klacht of blokkade zit om er vervolgens extra aandacht aan te kunnen besteden. Ook besteden we extra aandacht aan de sacrale ligamenten (sacro-iliacale, sacro-tuberale, sacro-iliolumbale, interspinale & supraspinale). Tevens letten we op de soepel­heid van de bilspieren (piriformis­syndroom, gluteii), psoas, iliacus, lende­spieren en de tensor fasciae latae – de lange peesplaat aan de zijkant van ons bovenbeen. Als het bekken in balans is, ervaren wijzelf ook balans. Zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch niveau!

 

Meer informatie over een gezonde spijsvertering vindt u hier:

Probiotica (pdf)
Zeegroenten (pdf)
Darm-Gezondheid Vitaliteit Granen Gluten (pdf)
Voedingswijzer (pdf)