Voetreflexologie

 

Voetreflexzonetherapie

Onze voeten zijn zowel letterlijk als figuurlijk vaak de onder­deurtjes van ons lichaam. Toch zijn onze voeten van belang. Ze dragen ons gewicht in dit leven. Zonder hen kunnen we geen enkele stap zetten. Er komen zo’n 30.000 zenuw­uiteinden samen in onze voeten. Daardoor zijn in onze voeten verschillende zones te lokaliseren die in verbinding staan met de rest van ons lichaam. Deze zones noemen we de voetreflexzones. Behandelen we die zones via voetmassages en bepaalde duimdruktechniek, dan heeft dit invloed op onze organen, spieren, ons zenuwstelsel, onze energie, spijsvertering en gevoelens.

 

Alles is zo terug te vinden in onze voeten. Soms zijn reflexzones gevoelig; dit geeft belangrijke informatie – net als de huid van de voet (eelt, droog, kleur) en pijnplekken. Voetreflextherapie werkt daarnaast heerlijk ontspannend, sommigen vallen er gewoon bij in slaap. Een ander pluspunt is dat zwakke plekken in het lichaam vroegtijdig worden opgespoord, zodat we adequaat kunnen handelen.

 

Voetreflextherapie bij zwangerschap

Voetreflextherapie geeft tevens verlichting bij zwangerschaps­ongemakken – zoals brandend maagzuur, rugklachten, obstipatie, en bekken­instabiliteit. Ook in het kraambed en bij moeilijke borstvoeding kan voetreflex­therapie helpen. Het bevordert het herstel en geeft zowel de moeder als baby rust.

 

Voetreflex bij ADD/ADHD

Een (voet)massage bij ADD/ADHD kalmeert het lichaam, verbetert de concentratie en zorgt voor een verbeterd algeheel welbevinden. Ons lichaam maakt tijdens de (voet)massage oxytocine aan, een stofje waardoor we ons tevreden, rustig en kalm voelen. Bij langdurige en regelmatige voet)massages (en dus bloot­stelling aan oxytocine) gaan we er zelfs van groeien en kunnen we beter studeren/opnemen/onthouden. Oxytocine werkt daarnaast bloeddruk­verlagend en we ervaren er tevens minder stress door. In de voetreflex­zone behandeling bij ADD/ADHD wordt met specifieke voetreflex­technieken op de symptomen van ADD/ADHD gewerkt, waardoor deze kunnen verminderen. De voetreflex­massage spoort blokkades in het lichaam op, waardoor ons lichaam vervolgens kan ontspannen en ontgiften. Dat geeft een gevoel van rust, waardoor stress vermindert. Voetreflex­massage kan daarnaast een positieve invloed hebben op de samenwerking van beide hersenhelften.

 

Het effect van een therapeutische voetreflexmassage bij ADD/ADHD klachten:

  • Het zorgt voor rust en ontspanning.
  • Het ontgift het lichaam.
  • Het heeft een positieve invloed op het functioneren van de hersenen waardoor er harmonie ontstaat tussen beide hersenhelften.
  • Brengt meer zelfvertrouwen
  • Vermindert spierspanning
  • Verbetert concentratievermogen
  • Verbetert de slaap
  • Verbetert algeheel welbevinden

 

In Amerika is onderzoek gedaan naar de effecten van (voet)massage bij kinderen en jongeren met ADD/ADHD. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Tiffany Fields (jeugdpsycholoog) van The Touch Research Institute van de Universiteit van Miami. De jongeren die een massage en ontspannings­therapie kregen, gaven aan dat ze zich gelukkiger voelden. Leerkrachten constateerden daarnaast dat deze jongeren minder zenuwachtig en minder hyperactief waren, meer aandacht en langere concentratie tijdens het maken van opdrachten hadden. Recentere studies tonen aan dat kinderen en jongeren tussen de 7 en 20 jaar die gedurende een aantal weken twee keer per week een (voet)massage van 20 minuten ontvangen, beter gedrag vertonen, gelukkig zijn en met meer aandacht kunnen werken.

 

Voetreflex kan ondersteunen bij:

Zere voeten, spanningen, stress, nek- en rugklachten, slapeloosheid, hoge bloeddruk, menstruatie­stoornissen, overgangs­klachten, maag/darmproblemen, slechte stoelgang, burnout, RSI, tennisarmen, vermoeidheid, hoofdpijn/migraine, astma/bronchitis, koude voeten/handen, fibromyalgie, zwangerschaps­klachten, herstel na bevalling of operatie, verdriet, bij verwarrende situaties enz. Voor kankerpatiënten, dementerende of stervende mensen heeft het een positieve invloed op hun algemeen welbevinden en de kwaliteit van leven. Een luisterend oor/oog en regelmatig licht gemasseerd worden kan veel voor ze betekenen in deze fase van hun leven. De behandelingen helpen ons daarnaast om goed te blijven functioneren en geven totale ontspanning. Ook kinderen reageren er goed op.

 

Contra-indicaties voetreflex

Voorzichtig zijn met hielspoor, voetschimmel, ontstekingen.