Zwangerschapsmassage

  •  ter verlichting van klachten
  •  als ontspanning
  •  voor, tijdens en na de zwangerschap

De zwangerschapsperiode kan een prachtige periode zijn. Hopelijk is dat voor jou ook zo. Tegelijk heeft je lichaam heel wat te verduren. Zeker in de laatste maanden, wanneer je in vrij korte tijd snel in gewicht toeneemt. Dit merk je aan je rug, bekken, gewrichten, nek en schouders. Daarnaast heeft de zwangerschap een grote invloed op je hormoon­huishouding, je gevoelsleven en je stofwisseling. Het is daarom goed jezelf extra aandacht en ontspanning te gunnen tijdens deze periode. Eigenlijk zou elke a.s. moeder vanaf de derde maand regelmatig gemasseerd moeten worden. Je voelt je stukken prettiger, en dat merkt je baby ook.

 

Wat is Zwangerschapsmassage?

Zwangerschapsmassage is speciaal voor de zwangere vrouw, ter ontspanning of verlichting bij klachten. De curatieve en holistische behandeling duurt ca. 50-60 min. en wordt gegeven terwijl je op de Body-Cushion ligt, een uitgekiend, ergonomisch kussensysteem, waardoor je lichaam maximaal comfort heeft. Met specifieke hulpstukken voor zwangeren kunnen de meeste vrouwen nog tot in het derde trimester op hun buik liggen. Daardoor kan alle spieraanspanning losgelaten worden (ook de subtiele spierspanning in de kleinste spieren). Je hele wervelkolom ontspant volledig, ligt recht en in lijn met je nek. Je baarmoeder, baby en alle organen en spieren liggen vrij, het is volkomen veilig voor je kindje en jou. Ook de onderrug heeft veel meer ondersteuning, de heupen vallen iets naar buiten waardoor ook de benen kunnen ontspannen, en je schouderbladen schuiven ontspannen naar opzij. Hierdoor zijn al je spieren en gewrichten beter te bereiken. De kussens zijn comfortabel in buiklig, ruglig, zijlig en ook zittend. Vooral fijn voor mensen die de buiklig moeilijk vol te houden vinden (vanwege zwangerschap, buikklachten, rugklachten, borst­problemen etc).

Met speciale massagetechnieken voor zwangeren behandelen we de rug, nek, hals, schouders, benen, voeten en hoofd. Dit geeft ontspanning en verlicht tevens de zwangerschapsklachten. Tijdens de behandeling letten we op een zo ontspannen mogelijke houding voor moeder en baby. We bespreken daarnaast de zwangerschaps­periode en hoe je je lichaam en je baby met natuurgeneeskunde en aandacht kunt voorbereiden op de bevalling.

 

Bij zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap kun je klachten ervaren zoals rugpijn, vermoeide benen, pijnlijke rug/schouders/nek, vocht vasthouden, aambeien, brandend maagzuur, misselijkheid, opstopping enz. Ook vermoeidheid, slapeloosheid, angst voor de bevalling veroorzaken stress in je lichaam. Tegelijkertijd kunnen de hormonale veranderingen je soms emotioneel in de war brengen. Speciale (manuele, drukpunt- & massage-) technieken voor zwangeren kunnen deze klachten helpen verlichten. Tegelijk wordt door de behandeling het zenuwstelsel gekalmeerd. Daardoor komt endorfine vrij, wat er ook voor zorgt dat de baby zich prettig voelt.

 

Ter ontspanning

Ontspanning is zeer belangrijk, zeker tijdens de zwangerschap. Zo krijgt je lichaam de gelegenheid om te herstellen. Dit herstel is noodzakelijk om je lichaam op krachten te houden en jullie gezondheid te waarborgen. Zwangerschapsmassagetherapie is fysiek en gevoelsmatig ondersteunend, zowel voor jou als voor je baby. Daarnaast verbetert het de doorbloeding waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor moeder en kind.

 

Voetreflextherapie bij zwangerschap

Voetreflextherapie geeft tevens verlichting bij zwangerschaps­ongemakken – zoals brandend maagzuur, rugklachten, obstipatie, en bekkeninstabiliteit. Ook in het kraambed en bij moeilijke borstvoeding kan voetreflextherapie helpen. Het bevordert het herstel en geeft zowel de moeder als baby rust.

 

Herstel na zwangerschap en bevalling

Ook na de zwangerschap is Massagetherapie een manier om je lichaam te helpen herstellen na zwangerschap en bevalling. In de afgelopen maanden heeft je lichaam veel te verduren gehad, met name je gewrichten, spieren en pezen. Het is dan heerlijk om een rustgevende behandeling te ontvangen, die tegelijk curatief werkt. Je lichaam wordt ondersteund bij het herstel. De energie wordt gereguleerd, afvalstoffen worden afgevoerd, spieren en gewrichten voelen verlichting en je weerstand wordt verhoogd. Daardoor voel je je sneller fit en ontspannen. Ook kan de behandeling helpen bij bijv. moeilijke borstvoeding, onrust, moeheid etc.

 

Meer informatie over voeding en ondersteuning bij zwangerschapsklachten vind je hier:

Tips bij zwangerschapsklachten
Zwangerschap en vegetarisch eten
Algemene adviezen, honing en kamille
Natuurlijke voeding bij een kinderwens (pdf)
Lifelong impact of nutrition (pdf)