Kindermassage

Massage brengt rust in je hoofd. Even alle spanningen en gedachten loslaten. Ook je lichaam profiteert ervan. De doorbloeding wordt verbeterd. Zuurstof, bloed en voedings­stoffen stromen sneller door je huid, spieren, organen en aders. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd. Bovendien stimuleert de behandeling je hersenen om endorfinen en oxytocinen aan te maken. Endorfinen zijn onze natuurlijke lichaamseigen pijnstillers. Door de oxytocinen voel je je rustig en gelukkig. Oxytocinen hebben daarnaast een positieve invloed op ons immuunsysteem en het natuurlijk herstel­vermogen. Ook bij kinderen kan Massage­therapie daarom heilzaam werken. Vooral als er spanningen/stress zijn, zoals bijv. moeilijke thuis­situatie, scheiding van ouders, ziekte in het gezin, problemen op school, examenvrees, faalangst of hyper­activiteit.

Deze spanningen worden vaak vastgehouden in spieren en darmen, zelfs zo erg dat het kind er ’s nachts wakker van wordt. Een kind is nog jong, en weet vaak niet wat daarmee te doen. Kinder­massage­therapie helpt het lichaam om spanningen los te laten en kan daardoor voor verlichting van pijn en klachten zorgen. Door de behandeling komt het kind goed in contact met zijn eigen lichaam en gevoelens – waardoor hij of zij meer zelfvertrouwen krijgt. Zo merk je bijv. dat gevoelige kinderen steviger in hun schoenen gaan staan en makkelijker hun grenzen kunnen voelen (en daardoor ook aangeven) als ze regelmatig behandeld worden.

 

Lichamelijke klachten

Naast dat het gewoon heerlijk voor een kind is deze behandeling te ontvangen, werkt het goed op uiteen­lopende klachten, zoals lichamelijke klachten, eczeem, vermoeidheid, hyperactief gedrag, slecht eten, darmproblemen, druk of agressief gedrag of heel stil en terug­getrokken gedrag, bedplassen en concentratie­problemen. Ook kampen onze kinderen tegenwoordig meer en meer met spier­klachten. In haar praktijk komt Petra kinderen tegen met spier­klachten in borst, nek, rug, benen, schouders. Ook komen spanningen in de buik, hoofd en darmen veel voor. In deze gevallen vernamen de kinderen meestal na 2 behandelingen verlichting van pijn.

 

Massage bij ADD/ADHD

Bij een kind met ADD/ADHD gebeurt heel veel in de binnenwereld: prikkels blijven maar binnenkomen (zonder dat ze gefilterd kunnen worden), het hoofd zit vaak boordevol, het kind vertoont druk of dromerig gedrag en krijgt daardoor vaker standjes en ergernissen vanuit de omgeving te verwerken. Ook zit het kind vol enthousiasme, mooie inzichten, bedenkt het fantastische en verrassende oplossingen, die niet altijd begrepen worden. Daardoor zien we vaak dat kinderen met ADD/ADHD kampen met een lager zelfbeeld, moeilijker slapen, en regelmatig niet lekker in hun vel zitten. Hoe verdrietig is dat? Massage bij ADD/ADHD kan dan ondersteuning bieden. Deze specialisatie kalmeert het lichaam, verbetert de concentratie en zorgt voor een positiever zelfbeeld (zit beter in vel, meer zelfvertrouwen). De behandeling richt zich met name op hoofd, buik, en voeten. Aandachtspunten hierbij zijn: rust in het hoofd, je goed voelen over jezelf, en beter slapen. In Amerika is onderzoek gedaan naar de effecten van massage bij kinderenen en jongeren met ADD/ADHD. Dit onderzoek werd uitgevoerd door Dr. Tiffany Fiels (jeugdpsycholoog) van The Thouch Research Institute of the University of Miami. De jongeren die een massage en ontspannings­therapie krijgen, geven aan dat ze zich gelukkiger voelen. Leerkrachten constateren dat deze kinderen minder zenuwachtig en minder hyperactief zijn, en meer aandacht + langere concentratie hebben tijdens het maken van opdrachten. Recentere studies tonen aan dat kinderen en jongeren tussen de 7 en 20 jaar die gedurende een aantal weken twee per week een massage van 20 minuten ontvangen, beter gedrag vertonen, gelukkiger zijn en met meer aandacht kunnen werken. Dit gun je toch ieder kind?

 

Effecten van massage bij ADD/ADHD kunnen zijn:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Positiever zelfbeeld
  • Minder spierspanning
  • Verbetering van het concentratievermogen
  • Verbetering van de slaap
  • Verbeteren algeheel welzijn (zit lekkerder in vel)
  • Veiligheid

Het uitgangspunt van de therapie is dat het kind zich veilig voelt. Voor kinderen is het misschien in het begin onwennig door een ‘vreemde’ aangeraakt te worden. Het is belangrijk de tijd te nemen die je kind nodig heeft om zich veilig te voelen om een behandeling te krijgen. Bij kinderen wil Petra dan ook om te beginnen minstens 4 sessies afspreken. Het is in het begin fijn dat de ouder erbij blijft. Aanraken brengt zelfbewustzijn en daardoor zelfvertrouwen. Voor een gezonde ontwikkeling is lichamelijk contact onmisbaar voor elk mens. Maar vooral aan de start, in het jonge leven, is dit contact van groot belang. De huid is ons grootste orgaan, en een liefdevol, positief huidcontact is belangrijk voor het lichaams­bewustzijn, maar ook voor het zelfvertrouwen van elk kind.

 

Positief gevoel

Massagetherapie geeft het kind een eigen positief lichaamsbesef. Ze voelen waar zijzelf beginnen en waar zij ophouden. Door liefdevolle aanraking en aandacht leren kinderen van onze handen bovendien respect. Dat brengt zelfbevestiging en geeft een warm gevoel van verbondenheid. De therapie maakt kinderen daarnaast weerbaar en daardoor minder kwetsbaar. Ook wordt door de behandeling het immuunsysteem versterkt, stress neemt af en er treedt diepe ontspanning op. Vaak leert Petra jou als ouder hoe je je kind zelf thuis kunt masseren en op die manier kunt ondersteunen.

 

Meer informatie over ondersteuning voor kinderen vind je hier:
Aarden
Over kinderen Kahlil Gibran
Bach Bloesem Remedies voor kinderen
Oefeningen tegen dyslexie en andere leerproblemen