Shiatsu voor pijnverlichting

 

Shiatsu voor pijnverlichting

Shiatsu (sjie hat soe) betekent letterlijk druk met de vingers. Op een ontspannen manier en met gebruik van het natuurlijk lichaamsgewicht wordt druk uitgeoefend op bepaald punten op het lichaam. De druk wordt meestal met de duim gegeven, maar kan ook met de handpalm, vingers, elleboog, knie of voet gegeven worden. Shiatsu is net als massage­therapie een manuele techniek, die ontwikkeld is voor pijnverlichting.

Iets voor jou?

Shiatsu is geschikt voor mensen met pijn of lichamelijke klachten die met medische behandelingen niet (helemaal) overgaan. Maar ook voor mensen met spannings­gerelateerde klachten, of die door een burnout zijn uitgevallen is het erg geschikt. Daarnaast kan shiatsu goed dienen als aanvulling of onder­steuning bij andere behandelingen. Shiatsu heeft een gunstige werking op de algehele ontspanning, de afvoer van afval­stoffen, het centraal zenuw­stelsel en op de soepel­heid van spieren en gewrichten.

 

Daardoor kan shiatsu worden ingezet bij bijv.:

  • Nekklachten
  • Schouder/ rugklachten
  • Klachten aan spieren en gewrichten
  • Arm/ handklachten
  • Carpaaltunnelsyndroom / tenniselleboog
  • Beenklachten
  • Hoofdpijn
  • Kleine-bekkenklachten
  • Klachten aan darmen
  • Klachten aan maag
  • Slaapproblemen
  • Reuma en fibromyalgie
  • Psychische klachten zoals angsten, onzekerheid en onrust
  • Energetische klachten zoals: vermoeidheid, burnout, stress
  • Hormoonhuishouding (menstruatie, schildklier, hoofdpijn).

Je hoeft echter geen klachten te hebben om er baat bij te hebben. Shiatsu is altijd fijn om te ondergaan. Het versterkt onze basisconditie, geeft energie, ontspant en kalmeert. Daarnaast ontwikkelen we een beter lichaamsbewustzijn – u leert bewuster omgaan met de signalen die je lichaam geeft. Tot slot heeft shiatsu een positieve invloed op hoe we ons als mens voelen en onszelf waarderen. Je komt weer even bij jezelf.

 

Geschiedenis

Shiatsu heeft haar oorsprong in China. De eerste geschriften hierover dateren al vanaf 1.000 voor Christus. In de 6e eeuw na Christus werden de Chinese geneeswijzen door boeddhistische monniken naar Japan gebracht. De Japanners ontwikkelden de therapie verder door, met een hoogtepunt in de 17e, 18e en 19e eeuw. Hieruit is een therapie ontstaan die gebaseerd is op o.a. druk geven op speciale tsubo’s (drukpunten), meridiaan­strekkingen, gewrichts­mobilisaties en massages. Toen in de 19e eeuw de westerse geneeswijzen Japan bereikten, werden oosterse en westerse inzichten gecombineerd.

 

Namikoshi-stijl: Medisch Shiatsu

Binnen de shiatsu kennen we diverse stijlen. Een daarvan is de Namikoshi-stijl. Deze vorm van shiatsu kan op de mat (futon) en op de tafel worden gedaan. Vanaf de beginjaren van de vorige eeuw ontwikkelde dhr Tokujiro Namikoshi in Japan de huidige vorm van shiatsu; zijn zoon studeerde chiropractie in Amerika en kreeg westerse kennis over de wervelkolom en het centraal­zenuwstelsel. Vader en Zoon hebben de oosterse en westerse filosofie samengevoegd. Ze hebben de positieve werking ervan bewezen en zo is sinds 1956 shiatsu een erkende officiële, reguliere medische behandelwijze (vergelijkbaar met de fysiotherapie bij ons in Nederland). In Nederland wordt de namikoshi-stijl ook wel medisch shiatsu genoemd. Er zijn weinig contra-indicaties voor shiatsu, maar in geval van koorts, infecties en virussen kan de behandeling beter even uitgesteld worden.

 

Shiatsu-stretching

In de Namikoshi-stijl worden na een intensieve shiatsu-behandeling (waarin shiatsu de spieren soepel en warm heeft gemaakt) meridiaan strekkingen toegepast. Shiatsu kun je zien als het wassen van kleding, terwijl stretching beschouwd kan worden als het strijken, waardoor alle kreukels verdwijnen. Dit heeft een positieve invloed op de huid, het spierstelsel, het skelet, het zenuwstelsel, de bloedsomloop, het spijsverterings­kanaal en het endocriene stelsel.

 

Shiatsu-Releases

Release (rielies) betekent loslaten van spanningen of opheffen van blokkades. De releases worden op de tafel gedaan. Er wordt geen duimdruk toegepast maar de middelvinger wordt voorzichtig op bepaalde punten op het lichaam gelegd waar ze blijven rusten, totdat de therapeut een pulsatie voelt. Op het moment dat er een pulsatie voelbaar is, stroomt de energie. Daarna gaat de therapeut verder naar de volgende punten. Deze punten komen uit de karui-shiatsu-ryoho en worden dus KSR punten genoemd. We hebben er 30 op ons lichaam, zowel links als rechts. Vooral bij klachten met een emotionele achtergrond heeft dit goede resultaten (slaapproblemen, angsten, span-ningen). Meestal worden de releases gebruikt als afronding van een behandeling. De meeste mensen ervaren het als bijzonder prettig en diep ontspannend. Er is een angstrelease, ontspanningsrelease, nek-release, schouder-release, buik-release, ademhalingsrelease, en releases bij vrouwenklachten, stil verdriet, woede, etc.

 

Zen Shiatsu

Zen Shiatsu is een unieke vorm van shaitsu. Grondlegger van deze vorm is Shizuto Masunaga. Zen Shiatsu combineert technieken uit de traditionele Japanse massage met de Traditionele Chinese Geneeswijze en westerse kennis over de anatomie, fysiologie en psychologie. Ook wordt er binnen de Zen Shiatsu nadruk gelegd op de wisselwerking tussen beide handen. In Zen Shiatsu wordt niet puntgericht maar meridiaan­gericht gewerkt. In de behandeling is dat o.a. terug te vinden in de strekkingen en manipulaties die worden uitgevoerd. Via de meridianen wordt de mens als mentaal, emotioneel, spiritueel en fysiek wezen benaderd. Het is dus een holistische geneeswijze die zowel aan te raden is bij fysieke als mentale klachten, en in het bijzonder bij stressgerelateerde klachten als slapeloosheid, hoofdpijn, angst, onrust of spijsverterings­stoornissen. Tevens kan het helpen om rugpijn of een stijve nek te verlichten, alsook astma of sinusitis, slechte bloed­circulatie of oedeem. De behandeling wordt uitgevoerd op de shiatsu mat (futon) en maakt gebruik van zachte merdiaan strekkingen en druk met handpalmen, duim, voeten, knie of ellebogen. Aangezien we op kleding werken, draag je het beste warme en losse kleding waarin je makkelijk kunt bewegen (t-shirt en jogging­broek o.i.d.). De meeste mensen komen helemaal tot rust en ervaren een diepe tevreden rust na een Zen Shiatsu behandeling.

 

Oorreflexologie en ooracupunctuur

Oorreflexologie/ooracupunctuur is een moderne westerse manier van reflexzonetherapie. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij ontdekte in de jaren 50 van de vorige eeuw dat het gehele menselijke lichaam geprojecteerd wordt op de oorschelp. Er is wetenschappelijke onderbouwing voor de effectiviteit van oorreflexologie vanuit kennis van de hersenzenuwen, met name de Nervus Vagus.

Het kan worden ingezet bij zowel psychische als somatische klachten. En het is bijzonder effectief bij het reduceren van acute en chronische pijnklachten aan het bewegingsapparaat (denk aan reuma, fibromyalgie, chronische nek/schouder/ rug/heup/knie-klachten).

Ook leerde ik diverse protocollen en technieken voor o.a. het reduceren van angst en somberheid, het ondersteunen bij afvallen, het stoppen met roken, het behandelen van hooikoorts.

 

Er zijn vijf principes die Tokujiro Namikoshi in zijn leven en onderwijs nastreefde:

  • Eet goed
  • Slaap goed
  • Heb een goede spijsvertering en beweging van de ingewanden (darmen)
  • Werk goed en gemotiveerd (lijf, hoofd, hart en ziel)
  • Lach goed (bevordert de functie van het abdomen, maakt spanningen in de hara los)

 

“De Kern van Shiatsu is als Moederliefde,
Zachte vingerdruk stimuleert de Bron van Leven”

Tokujiro Namikoshi