Manuele Natuurgeneeswijzen

 

Manuele Natuurgeneeswijzen

Massage is waarschijnlijk de oudste geneeskundige behandeling die we kennen. Hippocrates, de Griekse vader van de geneeskunde, schreef omstreeks 400 voor C. al dat een stevige massage toniserend (activerend) werkt en dat een zachte massage sederend (rustgevend) is.

 

Massagetherapie heeft een gunstige werking op:

  • de algehele ontspanning
  • de afvoer van afvalstoffen
  • de bloedcirculatie
  • het zenuwstelsel
  • het lymfestelsel
  • de energiestroom
  • de soepelheid van de spieren
  • de soepelheid van de rug en de gewrichten
  • de werkhouding

 

 

 

Bovendien stimuleert de behandeling onze hersenen om endorfinen en oxytocinen aan te maken. Endorfinen zijn onze natuurlijke lichaamseigen pijnstillers. Door de oxytocinen voelt u zich rustig en gelukkig. Oxytocinen hebben daarnaast een positieve invloed op ons immuun­systeem en het natuurlijk herstel­vermogen van ons lichaam.

Hierdoor kan massagetherapie ingezet worden bij diverse klachten, of als onder­steuning naast reguliere behandelingen (fysio, cesar, psychotherapie, mensendieck). Denk bijv. aan RSI, stress, burn-out, nek/schouder/rugklachten, spier­klachten enz. Ook bij astma/bronchitis, nier/leverklachten, maag/darm­klachten, slaap­problemen, hoge bloeddruk, menstruatie­stoornissen, overgangs­klachten, tennis­armen, vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, koude voeten/handen, fibromyalgie, angsten, herstel na bevalling of operatie enz. is de therapie geschikt. Bij kinderen kan het tevens heilzaam werken. Vooral als er spanningen/stress zijn, zoals bijv. moeilijke thuis­situatie, scheiding van ouders, ziekte in het gezin, problemen op school, examen­vrees, faalangst, gevoeligheid of hyperactiviteit.

 

BodyCushion

Tijdens de behandeling ligt u comfortabel op de Body-Cushion, een uitgekiend, ergonomisch kussen­systeem, waardoor uw lichaam maximaal comfort heeft. Daardoor kan alle spier­aanspanning losgelaten worden (ook de subtiele spier­spanning in de kleinste spieren). Uw hele wervel­kolom ontspant volledig, uw wervel­kolom ligt recht en in lijn met uw nek, alle organen en spieren liggen vrij, uw onderrug heeft meer onder­steuning, uw heupen vallen iets naar buiten waardoor ook de benen kunnen ontspannen, en uw schouder­bladen schuiven ontspannen naar opzij. Hierdoor zijn al uw spieren en gewrichten beter te bereiken. Comfortabel in buiklig, ruglig, zijlig en ook zittend. Fijn voor mensen die de buiklig moeilijk vol te houden vinden (vanwege zwanger­schap, buik­klachten, rug­klachten, borst­problemen etc).

 

MANUELE NATUURGENEESWIJZEN:

Aandacht voor lichaam, hoofd, hart en ziel is voor veel mensen belangrijk geworden. Regelmatig naar de sport­school of de sauna, een kwartiertje zonnebank, gezond eten, mediteren, en meer bewegen. Een stukje ontspanning en aandacht voor uw innerlijk horen daar ook zeker bij. Mensen kiezen dan ook steeds vaker bewust voor een lichaams­gerichte (curatieve) behandeling.
Massagetherapie brengt rust in uw hoofd. Even alle spanningen en gedachten loslaten. Ook uw lichaam profiteert ervan. De balans in het Centraal Zenuwstelsel wordt hersteld. Spieren worden losser en gewrichten flexibeler. Ook de door­bloeding wordt verbeterd. Zuurstof, bloed en voedings­stoffen stromen sneller door uw huid, spieren, organen, en aderen. Afval­stoffen worden sneller afgevoerd. Dit geeft een frisser en behaaglijk gevoel. Daarnaast is deze curatieve behandeling rustgevend: u komt weer dichter bij uzelf.

Klinische Massagetherapie is niet te vergelijken met een ontspannings­massage die u bij schoonheids­specialisten of sauna’s kunt boeken. Het is een uitgebreide therapeutische behandeling voor spieren, gewrichten, kapsel­banden, fascia, organen en zenuwen. Het maakt vastzittende spieren en weefsels los, en kan gezien worden als curatief en holistisch.

 

Werkwijze
In de Massagetherapie kiest Petra meestal voor een combinatie uit diverse technieken. Eerst worden uw klachten in kaart gebracht. Daarna worden er een visuele en manuele tests uitgevoerd om te analyseren waar uw klachten vandaan kunnen komen. Vervolgens worden vastzittende spieren, kapsel­banden, ligamenten, fascia, zenuwen en gewrichten behandeld. Naast het behandelen van spieren, zenuwen, meridianen, gewrichten en bindweefsel, geeft Petra adviezen en oosterse en westerse bewegings­oefeningen mee. U kunt denken aan oefeningen voor nek, schouders, rug en bekken die u makkelijk thuis kunt doen. Tevens bespreken we uw beweeg/denk/eet/leef­patroon. Want een lichamelijke klacht is nooit op zichzelf staand en heeft naast de fysieke oorzaak, vaak ook emotionele en mentale componenten waardoor de klacht wordt versterkt of in stand wordt gehouden. Petra heeft zich hierin gespecialiseerd via Lichaams­gerichte Psychotherapie en Emotie­management. De methoden die toegepast worden, zijn afkomstig uit o.a.: de segmentale massage­therapie, medical massage, orthopedic massage, clinical massage, manuele soma therapie, cranio-sacraal, triggerpoint­therapie, dorn & breuss, guasha, shiatsu, en reflexologie. Deze methoden zijn onder­zocht in binnen- en buitenland op hun effectiviteit.

De wervelkolom is niet alleen het centrale steunpunt van ons lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van ons ruggen­merg en de zenuw­bundels die onze hersenen met alle organen verbindt. Onze wervel­kolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervel­lichamen, die door tussenwervel­schijven van elkaar gescheiden worden.

De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen vormen de wervelkolom. De wervel­kolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heilig­been is de wervel­kolom met het bekken verbonden dat via het heup­gewricht door de benen wordt gesteund. De ideale situatie is, als ons skelet symmetrisch, harmonisch en statisch-dynamisch in evenwicht is. Maar door bijv. onverwachte of plotselinge bewegingen, valpartij, ongeluk, over­belasting of onder­belasting kunnen gewrichten en wervels zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heilig­been. De gevolgen zijn pijn of bewegings­beperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. En soms hebben we een handje nodig, zoals bijv. manuele ondersteuning.

 

Bekkenscheefstand
De basis van Dorn is de correctie van het beenlengte­verschil. Dit verschil komt meestal niet omdat het ene been korter of langer is, maar omdat er meer ruimte is in het ene heup­gewricht. Heel enkel is het beenlengte­verschil het gevolg van een operatie of geboorte­problemen. Onze benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef. Als deze scheef­stand niet verholpen wordt, kunnen er problemen ontstaan, zoals heiligbeen­verschuivingen (daarop staat de wervel­kolom), scoliose, lage rug­klachten, heup­klachten, kniepijn, voet­problemen, verzakkingen, darm- en blaas­problemen en nek­klachten.

 

Beenlengte verschil
Bijna elk mens heeft wel een licht beenlengte verschil. De oorzaken van ongelijke benen zijn in de regel een val, vertillen, een misstap en vooral het zitten of verkeerd zitten. Als we zitten, staat onze romp in een hoek van 90 graden ten opzichte van de benen. Op dat moment ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daaromheen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’.
Als we dan opstaan, glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. Maar omdat we zijn gaan staan, zijn de spieren weer aangespannen en daardoor stabiliseren ze de foute houding. Veel en lang in de auto zitten, is ook een belangrijk oorzaak van ongelijke benen. Omdat de auto tijdens het rijden ook nog trilt, trillen de kop en de kom van onze heupen millimeter voor millimeter mee, waardoor het verschil groter kan worden.

 

De wervels
Als door het opheffen van het beenlengteverschil de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom. Alle wervels worden gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden eerst de spieren gemasseerd, waardoor er ontspanning optreedt. Daarna worden de scheve wervels heel voorzichtig en op uw uitademing gemobiliseerd. Als de wervels weer goed staan, zijn alle zenuw­verbindingen ook weer optimaal en wordt het zenuw­stelsel niet meer afgeleid (proprioceptie). Dit heeft een positieve invloed op de houding, de balans, het bewegings­apparaat en de organen.

 

Na afloop van de behandeling
Mag u zich 3 dagen niet inspannen. U kunt lichte spierpijn voelen op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dit is een goed teken: de nieuwe positie wordt gestabiliseerd. Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen komen los).

 

Breuss-massage
Een tussenwervelschijfmassage, ontwikkeld door Rudolf Breuss. De tussenwervel­schijven in onze wervel­kolom zorgen ervoor dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. De Breuss-massage is een fijngevoelige massage van de rug, die blokkades kan oplossen (fysiek, emotioneel, mentaal). Wervel­kolom­problemen, zoals ischias en hernia kunnen er ongevaarlijk en succesvol mee behandeld worden. Breuss gaat er vanuit dat er geen versleten tussenwervel­schijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervel­schijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren/regenereren. Bij osteoporose of pijn moet de massage heel voorzichtig gedaan worden, de massage mag niet pijnlijk zijn. Bij hevige wervelkolom­problemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op andere manuele geneeswijzen. Maar ook als afsluiting is het geschikt: Breuss-massage strekt de wervelkolom, is helend en ontspannend.

Bij de Poolse drs. Rusek volgde Petra de Manuele Somatherapie. Het bestaat uit zachte manipulaties van gewrichten, spieren en zenuwen (neuro-mobilisaties volgens Buttler). Ook worden 1-, 2- en 3-dimensionale soft mobilisaties van de gewrichten toegepast, om uw lichaam weer tot het volledige bewegings­patroon te brengen. Uiterst effectief bij hardnekkige gewrichts­klachten zoals bijv. frozen shoulder, RSI/CANS, slijmbeurs­ ontsteking, heup­klachten, arthrose, artritis, etc. Als we pijn hebben, zijn we geneigd om minder te bewegen. Maar als een gewricht niet meer zijn volledige beweging volgt, gaan de spieren, zenuwen, ligamenten en gewrichten uiteindelijk steeds vaster zitten – met steeds meer klachten tot gevolg. Eerst in de regio, later ook in de periferie. Uiteindelijk kan dat nadelig doorwerken naar aangrenzende gewrichten. Meestal zijn er veel pijn­klachten. Een voorbeeld: een vastzittende pols kan op den duur klachten aan elleboog of zelfs schouder veroorzaken. Dit komt, omdat de elleboog dan de beperkte beweging van de pols probeert te compenseren. Met Manuele Somatherapie brengen we weer voorzichtig beweging in het gewricht – op een zo pijnloze mogelijke manier. Ook past Petra neuro-mobilisaties toe, om de zenuwen en zenuw­poorten meer ruimte te geven. Ze kijkt eerst goed naar uw houding, en voert daarna een aantal testen uit om te analyseren waar de oorzaak van de klacht zit. Zit het in het gewricht, de spieren, spier­kettingen, Motor Control Center of de zenuwen? In het behandelplan passen ook oefeningen om de spieren en zenuwen voorzichtig op te rekken. Het is belangrijk dat u deze oefeningen dagelijks doet: het tot hun oorspronkelijke lengte oprekken van verkorte zenuwen en grote spier­groepen kan max. 6 maanden duren! Als er rontgenfoto’s gemaakt zijn, neemt u dan de CD met foto’s mee bij de eerste afspraak?

Ons lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaams­cellen, bloedbanen, lymfebanen en de hersen­banen. Het is voor ons lichaam van uiterst belang: zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht. Denk bijv. aan het vervoer van zenuw­prikkels, hormonen of schadelijke stoffen (bijv. bacteriën/virussen). Maar ook het uitwisselen van stoffen of gassen gaat via dit vocht (zoals bouw­stoffen, afbraak­stoffen en zuurstof, koolzuurgas).

Lymfedrainage is een natuurlijke functie van ons lichaam. In tijden van ziekte, stress of als gevolg van een ongeval kan het lymfe­systeem onder druk komen te staan. Op dat moment kan met manuele lymfe­drainage onder­steuning plaats­vinden. Manuele lymfe­drainage stimuleert het gehele lymfe­stelsel. Daardoor kan een teveel aan vocht (zichtbaar en onzicht­baar oedeem) beter of sneller via de lymfe­banen afgevoerd worden.

 

Methode Vodder
Deze methode is in 1932 ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog, samen met zijn echtgenote. In die tijd was het een revolutionaire therapie. Het bijzondere van zijn methode is dat het niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfe­stelsel, maar vooral ook op de voedende en zuiverende werking van al het lichaamsvocht. De methode Vodder is een zachte massagevorm die op het gehele lichaam toepasbaar is. Voor de client werkt het erg ontspannend.

 

Voordelen Manuele Lymfedrainage:

  • verbetering celstofwisseling
  • stimuleren vochtdoorstroming
  • verhogen immuniteit
  • verlagen van stress
  • optimaliseren hormonale stelsel
  • reiniging van het lymfesysteem
  • gevoel van welbevinden
  • snellere afvoer van gifstoffen
  • ondersteuning bij gewichtsvermindering
  • vermindering cellulite
  • vitalisering hals, nek, gezicht, buik

 

Lymfedrainage is ondersteunend bij:

  • zichtbaar en onzichtbaar oedeem
  • blessures met bloeduitstortingen
  • overbelastingsverschijnselen (spieren, gewrichten, pezen)
  • slijtage, reuma, of fibromyalgie
  • lymfecirculatiestoornissen
  • drugs- en/of alcoholverslaving
  • infecties, verstopping van darmen of holtes, (chronische) verkoudheid, en/of ontstekingen aan keel, neus, oor
  • zwangerschap
  • doorbloedingsproblemen
  • chronische vermoeidheid
  • problemen aan zenuwstelsel (MS, gezichtsverlamming, migraine)
  • stressgerelateerde klachten (slapeloosheid, concentratieverlies, constipatie, diarree, hoofdpijn, hoge bloeddruk, vruchtbaarheidproblemen)
  • huidproblemen (chronisch eczeem, acné, littekens)
  • longproblemen (chronische bronchitis, longemfyseem, astma)
  • allergieën
  • darmklachten

Zijn er klachten? Belangrijk is wel om eerst bij uw huisarts te informeren of MLD toegestaan is.

Fibromyalgie is een reumatische aandoening die ook wel ‘weke-delen reuma’ wordt genoemd. Deze vorm van reuma veroorzaakt een zware spierpijn in het gehele lichaam – alsof er overal blauwe plekken zijn. De plaats van de pijn bevindt zich in spieren, pezen en spier- en gewrichts­aanhechtingen in het gehele lichaam.

Helaas ondervindt iemand met fibromyalgie daarnaast vaak meerdere klachten, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, concentratie­stoornissen, stijfheid, depressiviteit en darmklachten. Het lichaam ervaart namelijk veel pijn en stress en reageert daardoor alsof er gevaar dreigt; de ademhaling is oppervlakkig, het hart maakt overuren en het herstel van het lichaam wordt even uitgesteld. Dit komt omdat het centraal zenuw­stelsel steeds in de alerte of gevaar­stand is (de sympathicus) en daardoor niet tot rust/herstel en opbouw kan komen (para-sympathicus). Vanuit dit gegeven zijn de bijkomende klachten zeer goed te verklaren. Wanneer ons centraal zenuw­stelsel niet tot rust komt, maakt het lichaam overuren.

 

Pijnsysteem
Daarnaast schijnt er bij mensen met fibromyalgie iets mis te zijn met de normale mechanismen die pijn controleren. Er is sprake van of een teveel aan pijn­versterkende stofjes, of een tekort aan pijn­verzwakkende stofjes, of een combinatie van beide. Pijn wordt geregistreerd als deze boven een bepaalde drempel uitkomt, de pijn­drempel. Deze pijn­drempel varieert van mens tot mens. Bij fibromyalgie kan de pijn­drempel wisselend lager of hoger zijn. De hoogte van de pijn­drempel is naar men aanneemt mede afhankelijk van het pijn­geheugen. Bij chronische pijn – waar fibromyalgie onder valt – werkt het pijn­geheugen anders. Door langdurige prikkeling van zenuwcellen wordt het pijn­geheugen niet gewist, waardoor de zenuwcel overdreven gaat reageren op prikkels. De pijn­drempel kan dan heel laag worden. Dat kan zelfs zó ver gaan dat iemand pijn voelt zonder een daadwerkelijke pijn­prikkel. Aanrakingen die normaal gesproken niet pijnlijk zijn worden dan als zéér pijnlijk ervaren. Ook kan er door langdurige pijn­prikkeling een verstoring op de langzame C-vezels ontstaan. C-vezels zijn pijn­vezels, ze zijn dun en geleiden pijn­prikkels langzaam – ze zorgen voor een zeurende pijn. Wanneer cellen overprikkeld raken, worden ze overgevoelig. Ze sturen dan zonder aanleiding signalen via deze C-vezels naar de hersenen. Het verband tussen pijn en pijn­prikkel kan daarbij volledig verloren gaan.

 

FibroMassage
Uit onderzoek door de Universiteit van Miami is gebleken dat massage één van de gunstigste behandelingen is voor mensen met fibromyalgie. Een massage kan rust en balans brengen in het lichaam. Pijn en stress kunnen daardoor verminderen, uw ademhaling wordt weer normaal en uw hartritme daalt. Dit zorgt ervoor dat uw hele systeem tot rust komt – zodat er weer tijd is voor rust, herstel en opbouw. De FibroMassage is vooral sederend (kalm, ritmisch, rustbrengend) en gericht op loslaten van spanningen en stress. Ook wordt warmtetherapie toepast.

 

Werking van de FibroMassage:

  • de bloeddruk wordt verlaagd
  • het lymfesysteem wordt versterkt
  • uw lichaam maakt tijdens de massage endorfinen (onze natuurlijke pijn­stiller) en oxytocinen aan (een natuurlijke anti-depressiva)
  • spierkrampen worden verlicht
  • het bewegingsapparaat wordt positief beïnvloed
  • en er vindt meer opname van zuurstof in de spieren plaats.

Guasha is een schraaptechniek uit Zuidoost-Azië, die meer dan tweeduizend jaar oud is. In geschriften van zo’n 200 jaar voor Christus wordt verteld over een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te verwijderen. De schraap­technieken zijn uiteindelijk in China verder ontwikkeld tot de Guasha-therapie: een volwaardige behandelmethode, die gestoeld is op de Traditionele Chinese Geneeskunst.

Guasha is gericht op het verwijderen van afval­stoffen uit ons lichaam en het activeren van een betere door­stroming van Qi (zuurstof) en Bloed. Guasha kan bij meer dan 400 klachten/ziekten worden toegepast. De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit:

  • Alle pijnsyndromen
  • Nek- en schouderklachten
  • Hoofdpijnen en migraine
  • Rugklachten
  • RSI
  • Stress, Burn-out
  • Reumatische klachten
  • Astma
  • Verteringsstoornissen
  • Stofwisselingsstoornissen
  • Hoge bloeddruk
  • Chronische Vermoeidheid

Bij de behandeling wordt een speciale Guasha-olie op de huid gebracht. Op de plaats waarop de olie is aangebracht begint de therapeut met een Guasha-schraper over de huid te ‘schrapen’. De schraper is meestal vervaardigd uit jade of hoorn. De huid wordt hierdoor rood en op de plaatsen waar blokkaden (afvalstoffen/toxines) zijn, verschijnen verkleuringen (Sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer de blokkade. Bij een normale conditie verdwijnen deze verkleuringen volledig binnen 3 tot 7 dagen.

 

Guasha

  • bevordert de bloedsomloop
  • ontgift en ontzuurt
  • stimuleert het immuunsysteem
  • neemt blokkaden en pijn weg
  • stimuleert de werking van de organen
  • regenereert en revitaliseert
  • vermindert spanning (stress), moeheid en burn-out
  • brengt emoties opnieuw in evenwicht
  • ontspant en bevordert helderheid van geest

Ruim 2 miljoen Nederlanders lijden aan een vorm van hoofdpijn. Voor veel mensen zorgt hoofdpijn ervoor dat ze niet goed meer kunnen functioneren in het dagelijks leven. Twintig procent van de Nederlanders, dat is één op de vijf, heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Twee procent van alle Nederlanders, dat zijn er ongeveer 320.000, heeft hoofdpijn als gevolg van te veel pijnstillers of te veel cafeïne.

 

We kennen diverse vormen hoofdpijn zoals:

  • Migraine
  • Spanningshoofdpijn
  • Clusterhoofdpijn
  • Medicatie afhankelijke hoofdpijn
  • Chronische dagelijkse hoofdpijn
  • Kindermigraine
  • Aangezichtspijn

Deze vormen van hoofdpijn kunnen het functioneren in het dagelijks leven behoorlijk belemmeren.

 

Oorzaken hoofdpijn
Vaak is de oorzaak van hoofdpijn regulier niet duidelijk aan te wijzen. We nemen een pijnstiller of een aspirine en dan is de pijn binnen het uur meestal weer weg. Dit is natuurlijk fijn want u moet de dag wel door kunnen komen. Maar tegelijk neemt het de oorzaak niet weg. Enkele oorzaken voor hoofdpijn kunnen zijn: spanning, stress, vermoeidheid, verkeerde houding, hormonale storingen, stralings­velden, elektrosmog, voeding, cafeïne, alcohol, E-nummers, of overbelasting van spieren.

 

Hoofdpijn massage
Hoofdpijnmassage kan worden toegepast bij alle vormen van hoofdpijn. In de hoofdpijn­massage kunnen diverse soorten hoofdpijn worden behandeld, met specifieke hoofdpijn­massage­technieken, acupressuur­punten, trigger­points en massage­olie. Bij de Hoofdpijn­massage worden o.a. de spieren in de nek, de schedel­rand, op de schouders en op het hoofd intensief gemasseerd. Ook de voorhoofds­spieren, kauw­spieren, gezichts­spieren en de slapen zijn vaak betrokken, en worden daarom ook meegenomen in de behandeling. Daarnaast bespreekt Petra uw leef/eet/beweeg patroon, want hoofdpijn kan ook te maken hebben met leef­patroon, stress­gevoeligheid en voedings­middelen. Hoofdpijn­massage bestaat uit een serie van minimaal 6 (liefst wekelijkse) behandelingen. Door het regelmatig kort op elkaar masseren van de betrokken spieren kunnen de klachten verminderen en in sommige gevallen zelfs verdwijnen.

Uit onderzoek blijkt dat 90% van de (lage) rugpijnklachten valt onder de zogenaamde niet-specifieke klachten ook wel A-specifieke klachten genoemd. Dit wil zeggen dat de behandelend arts, na beeldvormend en diagnostisch onderzoek, geen medisch aanwijsbare reden kan aangeven voor de rugpijn­klachten. Wel pijn, geen oorzaak – u moet er maar mee leren leven – hoe frustrerend is dat?

Gelukkig is er toch iets aan lage-rugklachten te doen. Veel rugpijn­klachten, vooral de medische niet-aanwijsbare, blijken afgeleide pijnklachten te zijn. De lage-rugpijn wordt dan veroorzaakt door pijnpunten of blokkades elders in het lichaam. Zo kan lage rugpijn veroorzaakt worden door trigger­points en/of verkorte, verkrampte of juist inactieve spieren in bijv. billen, heupen, de onderrug zelf. Maar ook in de hamstrings, de ligamenten, de buikorganen of de buikspieren kunnen we oorzaken vinden. Met de juiste neuro-kinetische spiertesten kan Petra de oorzaak achterhalen en vervolgens behandelen met de juiste massage­technieken en neuro-kinetische oefeningen. Welke spieren compenseren? Welke spieren zijn spier­technisch of juist neuro-kinetisch overactief of inactief? Welke spieren zijn nog meer betrokken (antagonisten, synergisten, spier­kettingen, of fasciale anatomy trains)? Is er wel een neural-lock? Uiteraard krijgt u ook zelf een actieve rol in de vorm van thuis­oefeningen. Zo kunnen we samen de A-specifieke rugklachten echt verbeteren en komt pijnvrij bewegen weer in zicht.

Het periost (beenvlies) is een vlies dat om al onze botten zit. Dit vlies bestaat uit 2 lagen: een buitenste vezelrijke laag, en een binnenste laag van zenuwen en bloedvaten. Het periost beschermt en voedt het bot. Doel van de behandeling is; plaatselijk de doorbloeding, voeding en groei van het periost verbeteren.

 

Periostmassage
Periostmassage kan goed ingezet worden bij langdurige pijn, de zgn. 24-uurspijnen. Eerst wordt het weefsel voorbereid via klassieke massage­grepen. Afhankelijk van de pijnzone drukt Petra vervolgens ritmisch op bepaalde punten op het periost in het gebied van bijv. nek, schouder, lage rug, kaak, scheenbeen etc. Elk punt wordt gedurende 1-2 minuten behandeld. Na elk periostpunt volgen een paar effleurages en petrissages om het onaangename gevoel en de doorbloedings­stoornissen op te lossen.

De Periostmassage wordt vaak als pijnlijk ervaren. Dit mag ons er niet van weerhouden de massage in te zetten. Periost­massage kan nl. met succes toegepast worden bij problemen als rugpijn, schouder­klachten, hoofdpijn, shinsplint, tennisarm, ribbenkast­pijn, en fibromyalgie. Periost­massage heeft tevens een pijn­stillend effect. Tijdens de behandeling maakt het lichaam namelijk endorfinen aan, onze lichaams­eigen pijnstillers.

Ook heeft Periostmassage een zogenaamd reflectoir effect. De methode is gebaseerd op een neuro­vegetatieve relatie van orgaan-periost. De periostpunten staan in verbinding met zenuwen, klieren en organen. Via de periost­massage kunnen deze een impuls geven die de klachten aanpakken en laten herstellen. Ook zwakke organen kunnen d.m.v. een periostmassage sterker worden gemaakt. Daardoor kan periost­massage ook ingezet worden bij blaas­aandoeningen, en maag/darm­klachten. Meestal wordt er 1-2 keer per week een behandeling geboekt. Als er na 8 behandelingen geen resultaat is, wordt de behandeling gestopt.

Contra-indicatie: niet bij acute ontstekingen, tumoren, osteoporose en gebruik van bloed­verdunners (anti-coagulantia).

 

Bindweefselmassage
Ook bindweefselmassage valt onder de reflectoire behandelingen. Met specifieke manuele technieken wordt het bindweefsel (de laag tussen huid en spieren) intensief behandeld. Dit heeft invloed op de doorbloeding en voeding van zenuwen en organen. Verstoringen die dieper in het weefsel aanwezig zijn, zijn zichtbaar aan de oppervlakte, de huid. De relatie tussen inwendige organen en huid zijn bekend als de zones van Head of de zones van Hansen & Schliack. Verstoringen zijn bijv. overgevoeligheid voor warmte, koude, aanraking, beweeglijkheid, maar ook verdikkingen of juist deukjes (de zogenaamde quellungen en dellungen). Bindweefsel­massage heeft een plaatselijk effect maar werkt ook dieper, op de bij het segment behorende spieren en organen.

Alle inwendige organen en andere delen van het lichaam hebben namelijk een projectie­gebied op het bindweefsel vlak onder de huid. De zenuwen die onze organen ‘aan het werk’ zetten, lopen door de wervel­kolom. Vanuit hier ontspringen ze via de wervels naar delen of organen in het lichaam.Zenuwen die bijvoorbeeld de darmen aansturen, komen halverwege de rug en iets lager vanuit het ruggenmerg. Wanneer iemand darmklachten heeft, is dat op deze plek, halverwege de rug, te merken. Hier is een verhoogde spanning voelbaar en de huid kan minder goed verschoven worden, zit als het ware niet ‘los’. Zo heeft elk orgaan een gebied of zone op de rug. Wanneer deze zone behandeld wordt met bindweefsel­massage, kunnen de klachten in dat orgaan verminderen.

Eerst wordt de huid losgemasseerd, daarna volgen de diepe rollende en lostrekkende technieken. De bindweefsel­massage is vaak scherp en pijnlijk, maar heeft een geweldig effect op verklevingen, chronische en langdurige blessure­klachten. Denk bijv. aan hoofdpijn en migraine, buik- en borstkas­aandoeningen, maag- en darm­aandoeningen, doorbloedings­stoornissen, chronische verkoudheid, aandoeningen aan het bewegings­apparaat, gewrichts­problemen en slapeloosheid. Ook kan het een positief effect hebben op een verslapte of slecht doorbloede huid en op cellulite, striae en litteken­weefsel.

Dit is de medisch-klinische variant binnen de Massagetherapie en borduurt voort op de reflectoire gedachte. Onze wervelkolom is opgebouwd uit diverse segmenten. Vanuit elk segment sturen zenuw­vezels een orgaan, spieren, botten en huid aan. Dit geheel werkt nauw met elkaar samen en wordt een metameer genoemd. Als in één van de onder­delen van een metameer (huid, spier, orgaan, bot, zenuw) een afwijking of klacht ontstaat, zal dit na verloop van tijd invloed hebben op de andere onderdelen. Dit merkt u aan bijv. pijn, verdikkingen op of verkleuringen in de huid, afwijkende spanning in spieren of bindweefsel, tender­points en trigger­points, algemene pijn in de spieren of botten, klachten aan de organen etc. In de segmentale massage gebruiken we manuele technieken om pijnlijke zones in huid en spieren adequaat te behandelen en zo klachten in de gehele metameer te verhelpen. Zo kan Segmentale Massagetherapie goed worden ingezet bij allerlei klachten en aandoeningen, niet alleen aan het bewegingsapparaat maar ook aan de organen of lichaamssystemen. Deze medical/clinical therapie­vorm kent daardoor verrassend goede resultaten op velerlei gebied. Reflectoire zones zijn dus niet magisch, zweverig of vaag. Ze ontstaan door zenuw­verbindingen en zijn in kaart gebracht door dr. Head, Hansen, Schliack en anderen.

Myofasciale triggerpunten zijn kleine, voelbare verhardingen en/of verdikkingen in een spier, die zeer drukpijnlijk zijn. Een spier met een trigger­punt erin is ook zeer pijnlijk bij rekken. Een trigger­punt bestaat uit kleine spier­vezels, die vast en verkrampt in elkaar zitten (‘spier­knopen of contractie­knopen’). Aanvoer van voedings­stoffen wordt hierdoor moeilijk en afval­stoffen kunnen niet gemakkelijk worden afgevoerd. De bundel van spier­vezels waarin het trigger­punt zich bevindt, wordt samen­getrokken en is voelbaar als een strakke band in de spier. De spier raakt verkort en slechter doorbloed en kan zich daardoor niet meer ontspannen. In deze toestand zal gebruik van de spier leiden tot uitputting en pijn: hij raakt verzwakt. Andere spieren zullen de taak van verzwakte spier over gaan nemen. Als dit voortduurt, raken ze overbelast en zullen ook trigger­punten gaan ontwikkelen.

Iedereen heeft wel trigger­punten, en mensen met een zittend beroep hebben over het algemeen méér actieve trigger­punten dan gemiddeld. Kenmerkend voor trigger­punten is, dat ze uitstralen naar heel andere plaatsen. Daardoor zijn ze vaak de oorzaak van klachten zoals hoofdpijn, pijn in de nek, pijn in de onderrug, tennisarm, RSI, carpaal tunnel syndroom, muisarm, en pijn in gewrichten als schouders, polsen, heupen en enkels. Zelfs fibromyalgie kan haar oorsprong hebben in trigger­punten. Als mens zijn we geneigd de plek waar het pijn doet te behandelen. Maar als daar niet de oorzaak van de pijn zit, zal de klacht steeds terugkeren.

 

Hoe herkent u ze? Verschijnselen die door triggerpunten veroorzaakt kunnen worden zijn:

  • myofasciale pijn, gelokaliseerd in een bepaald gebied, kenmerkend voor de spier; ook tintelingen of een doof gevoel kunnen in dit gebied optreden;
  • verandering in spierfunctie zoals spierverkortingen (dit veroorzaakt bewegings­beperkingen en stijfheid in de gewrichten) en krachtsafname;
  • vegetatieve symptomen zoals toename van zweten, rillerig zijn, onwel voelen, over­gevoeligheid van de huid, duizelig/licht in het hoofd, wazig zien of koude handen;
  • coördinatie-stoornissen, zoals een slechter wordend handschrift, trillend ooglid of moeite met het maken van precieze bewegingen.

 

Hoe ontstaan ze?
Triggerpunten kunnen op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak is chronische overbelasting van de spier, bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde werkhouding of verkeerde leefgewoontes. Ook acute overbelasting, zoals een verkeerde beweging of een ongeval kan trigger­punten veroorzaken.

Daarom is het belangrijk dat u elk ongeval of valpartij dat u zich herinnert – zelfs al was het in uw jonge jeugd – met Petra bespreekt!

 

Andere mogelijke oorzaken:

  • houdingsafwijkingen zoals een beenlengteverschil of een scoliose;
  • een periode van gipsimmobilisatie, bijvoorbeeld na een fractuur;
  • te hard of verkeerd trainen;
  • tekorten in bepaalde voedingsstoffen en vitamines zoals foliumzuur, calcium, ijzer, magnesium, vitamine D, B1 en B12;
  • verminderde schildklierfunctie of andere hormonale ontregelingen.

Soms is het voor de cliënt duidelijk wat de oorzaak van de klacht is, maar vaak weet iemand het niet precies: de klachten zijn geleidelijk ontstaan en toegenomen. Meestal ontstaan klachten door meerdere factoren tezamen, bijvoorbeeld: een combinatie van overbelasting van de betreffende spier en daarbij ongunstige omstandigheden zoals stress, vermoeidheid, niet goed kunnen slapen, slechte voeding, moeite met ontspannen etc.

 

Ze gaan niet vanzelf weg door rust!
Om triggerpunten te kunnen behandelen moeten ze eerst gevonden worden. Aan de hand van de informatie uit het gesprek, waarbij ook boeken en afbeeldingen gebruikt kunnen worden, voeren we een lichamelijk onderzoek uit. “We” zijn de behandelaar én u als cliënt, want alleen u weet of de behandelaar op een trigger­punt zit! Als de pijn­klachten in kaart zijn gebracht, gaat Petra vervolgens op zoek naar de spieren die de pijn zouden kunnen veroorzaken. Daarbij wordt gekeken naar spierlengte, spierkracht en de aanwezigheid van trigger­punten. Als het allemaal in kaart is gebracht, stellen we samen een behandelplan op. Er wordt uitgebreid instructie gegeven en geoefend met de eenvoudige thuis­behandelingen. Hierbij worden duimen en knokkels gebruikt, aangevuld met hulp­middelen zoals een tennisbal, een stuiterbal of een gummetje. Het is de bedoeling dat u zelf actief aan de slag gaat met het behandelen van de trigger­punten, zo raakt u er snel weer vanaf. Petra heeft licentie bij Triggerpoint-coach en volgt jaarlijks trainingen om haar vakkennis te toetsen en uit te breiden.

Het orthopedisch tapen (Medical Taping Concept) komt uit Azië. Met speciale tape kunnen we de stand en spanning van spieren en gewrichten positief beïnvloeden. De methode heeft een pijnstillende en stabiliserende werking op gewrichten, spier­functies, de bloed­circulatie en de lymfevocht­afvoer. Momenteel wordt het door veel fysio­therapeuten, massage­therapeuten en sport­masseurs succesvol toegepast bij de bestrijding van uiteen­lopende klachten.

 

We kunnen het toepassen bij:

  • (na)behandeling van blessures aan het bewegingsapparaat (zoals rupturen, kneuzingen of verstuikingen aan nek, schouder, rug, knie, kuit, elleboog, arm, enkel, etc – zowel op gewricht, spieren als kruisbanden)
  • Verminderen van klachten door oedeem (vochtophoping) of bloed­uitstortingen (heamatomen)
  • Houdingscorrectie
  • Problemen door overbelasting (muisarm, tennisarm, carpaal tunnel, golfarm, frozen shoulder, heup­klachten, nekklachten)
  • Hoofdpijn, migraine, zenuwpijnen
  • Klachten aan organen (maag/darm, menstruatie, nier/blaas, etc)
  • Myofasicale Triggerpoints
  • Meridiaan taping

 

De effecten:

  • Activering en regulering van de bloedcirculatie en de lymfe-afvoer
  • Verbetering van de spierfunctie (door toniseren of detoniseren)
  • Ondersteuning van de gewrichtsfunctie (stabiliteit, beweging, proprioceptie, positie)
  • Pijndemping
  • Neurofysiologische en segmentale beïnvloeding

Orthopedisch tapen is echt iets anders dan sporttapen. Bij het orthopedisch tapen behoudt uw lichaam juist de volle bewegings­vrijheid – bij sporttapen wordt die beweging juist beperkt! Door een speciale manier van aanbrengen van de tape wordt de huid lokaal gelift. Hierdoor wordt onmiddellijk de druk onderhuids verminderd in het blessure­gebied, waardoor de bloeds­omloop en de lymfe­afvoer zich (lokaal) kunnen herstellen. Daardoor neemt de druk op de pijn­receptoren af en de pijn vermindert of verdwijnt daardoor zelfs helemaal.

 

Petra gebruikt alleen maar Cure Tape. Deze tape is elastisch en van katoen, ademend, zelfklevend, anti-allergisch, waterproof en zonder toevoeging van medicijnen. Cure Tape kan meerdere dagen blijven zitten, ook tijdens douchen en zwemmen, waardoor een unieke 24-uurs behandeling ontstaat! Logisch dat het effect hiervan zich veel langer (en effectiever) uitstrekt dan een wekelijkse behandeling van ca. 50 minuten!

Voor meer informatie: www.fysiotape.nl

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode bekend in Egypte, bij Hippocrates, en in de Chinese geneeskunde. Inmiddels is cupping niet meer weg te denken in bindweefsel/ massagetechnieken. Reden is dat je op een eenvoudige manier snel resultaat bereikt.

 

Er zijn verschillende vormen van cupping:

  • Dry cupping
  • Wet cupping
  • Fixed cupping
  • Moving cupping

In mijn praktijk gebruik ik de laatste twee. Ook heb ik online en offline lesgegeven in cuppingmassage aan therapeuten en masseurs.

Met de cups creëer je een vacuüm op de huid. Ze kunnen blijven staan, om de plaatselijke blokkade op te lossen in spieren, bindweefsel of meridianen, en de lokale doorbloeding te verbeteren (fixed cupping). Met gebruik van olie laten ze zich ook eenvoudig verplaatsen over de huid. Dit is zeer effectief voor vastzittende spieren, blokkades in meridianen en maakt bindweefsellagen van elkaar los (moving cupping). Beide technieken geven een prikkelend, en trekkend gevoel, en mogen niet pijnlijk zijn.

 

Waar is cupping goed voor?

Door een blessure of overbelasting ontstaat er een ophoping van afvalstoffen, vocht en soms ook oud bloed. Tegelijk vernauwen de bloedvaten, en ontstaan er verkrampingen en verklevingen. Dit belemmert het herstel.

Cupping zuigt als het ware het celvocht met de afvalstoffen en toxines eruit, die vervolgens afgevoerd worden naar en door de huidporiën. Hierdoor wordt pijn verlicht, en krijgt je lichaam weer gelegenheid om te werken aan herstel.

 

Cupping ondersteunt bij:

✴ Vastzittende spieren en spierpijnen
✴ Stress en spanningsklachten
✴ Lagerugpijn, nek/schouder/armklachten
✴ Gewrichtsproblemen
✴ Long/ademhalingsklachten
✴ Hoofdpijnklachten/migraine
✴ Losmaken van verklevingen
✴ Ontspanning
✴ Verbetering van de doorbloeding
✴ Anti-cellulite (verbetert elasticiteit en stevigheid)
✴ Verbetert huidstructuur (anti-aging effect, stimuleert collageen en elastine)
✴ Bindweefselmassage
✴ Littekenbehandeling (losmaken, zachter maken)

 

Cupping effecten:

➡️ Beïnvloedt en stimuleert de doorbloeding
➡️ Ontspannende, kalmerende en helende werking op het bewegingsapparaat (fascia, spieren en gewrichten)
➡️ Opheffen van blokkades
➡️ Pijnverzachting
➡️ Afvoer van afvalstoffen/vocht
➡️ Verbetering van huid, bindweefsel, littekenweefsel