De helende kracht van water
Wij bestaan voor ca 70% uit water. Als bevruchte eicel bestaan we zelfs voor 95% uit water. Ook onze planeet bestaat voor ca 70% uit water. Door middel van zweten, plassen en ademen raken we dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht kwijt. Het lichaam is niet in staat om zelf water aan te maken.
Onze hersenen, onze organen, ons bloed, onze gewrichten, ons hart, onze tussenwervelschijven, onze spijsvertering, de celvernieuwing, ons CZS, ons hormonale stelsel, ze hebben allemaal water als belangrijk voedings-, herstel- en energiebron. Voldoende water drinken is dus essentieel.
Ten tweede omdat water ons lichaam schoonspoelt, wat belangrijk is voor het reinigen, en afvoeren van ballast/afvalstoffen.
Ten derde geeft water direct energie. Ons lichaam is een soort hydro-elektrische centrale. Wanneer water goed stroomt, krijg je energie. Als je moe bent, drink dan eens een paar glazen water. Als je het koud hebt, bestaat de kans dat je water moet drinken, dan word je zo weer warm. Als je een hongergevoel hebt, of zin hebt in iets lekkers, bestaat de kans dat je geen honger hebt maar dorst. Veel ziektesymptomen kunnen worden herleid tot te weinig waterinname.
Je bent niet ziek, je hebt dorst!
Dit is de titel van een zeer boeiend boek van dr. Batmanghelidj over de geneeskracht van water – en vooral hoe we dit zijn vergeten. Bij het uitbreken van de Iraanse Revolutie in 1979 werd Dr. Batmanghelidj als politiek gevangene gedurende twee jaar en zeven maanden opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis. Daar ontdekte hij de geneeskracht van water omdat er geen medicijnen voorhanden waren. Zijn eerste patiënt was een gevangene met een maagzweer die na het drinken van 2 glazen water geen pijn meer had. De patiënt genas door het elke dag blijven drinken van 6-8 glazen water.
Dr. Batmanghelidj heeft zo 3.000 medegevangenen succesvol behandeld met water. Na zijn vrijlating uit de gevangenis in 1982 vertrok Dr. Batmanghelidj uit Iran en ging naar Amerika. Daar begon hij zijn diepgaande onderzoek van ruim 20 jaar naar het effect van water op het menselijke lichaam en de effecten van chronische, onbewuste uitdroging op onze gezondheid.
Uitdroging produceert pijn
Volgens Dr. Batmanghelidj geeft het lichaam een pijnsignaal af als er een tekort aan water is. In feite produceert uitdroging pijn en vele degeneratieve aandoeningen, waaronder astma, artritis (gewrichtsontsteking), hoge bloeddruk, angina, diabetes type 2 (suikerziekte), lupus (een auto-immuun bindweefselziekte) en multiple sclerose. Ook wordt er een relatie gelegd tussen een watertekort en dementie en Alzheimer.
Dr Batmanghelidj noemt een groep van aandoeningen die volgens hem signalen zijn van uitdroging die gemakkelijk gecorrigeerd kunnen worden en die primaire programma’s (dus een reactie) van het lichaam zijn voor het beheer van droogte en hulpbronnen:
- Astma
- Allergieën
- Hoge Bloeddruk
- Verstopping
- Ouderdomsdiabetes
- Auto-immuunziekten (deze zijn echter moeilijker terug te draaien)
- Dementie en alzheimer.
Hij zegt dat je jezelf ziek maakt, wanneer je niet iedere dag van je leven regelmatig water drinkt en je de betekenis van pijn, kortademigheid en allergieën niet als signalen van uitdroging ziet.
Verder noemt hij nog een groep van meer drastische noodsignalen van plaatselijke uitdroging zoals;
- Brandend maagzuur, maagpijn,
- Pijn op de borst (angina pectoris),
- Lage rugpijn,
- Reumatische gewrichtspijn incl. de ziekte van Bechterev,
- Migraine,
- Fibromyalgie,
- Boulimia nervosa,
- Ochtendmisselijkheid bij zwangerschap.
Water is net zo belangrijk voor ons als zuurstof!
Sommige mensen denken dat ze voldoende drinken als ze veel zwarte thee of koffie drinken. Maar dat is niet hetzelfde als water. Water wordt bovendien door ons lichaam meteen herkent als water, en wordt daardoor direct naar de juiste plekken getransporteerd. Al het andere drinken gaat eerst via het spijsverteringskanaal om verwerkt te worden, waarna het vrijgekomen water de weg in en uit ons lichaam kan vervolgen.
Effect watertekort op onze fysieke en mentale balans.
Zelfs een klein tekort aan vocht kan al van invloed zijn op je stemming, je energieniveau en je vermogen om helder na te denken. Dit blijkt uit een studie die werd uitgevoerd door de Universiteit van Connecticut, of de afdeling ‘Human Performance Laboratory’, het lab dus waar menselijke prestaties worden gemeten.
Deze tests tonen het belang aan om voldoende vocht in je lijf te hebben, te allen tijde, en niet alleen dus tijdens het doen, of vlak ná het doen van oefeningen, extreme hitte en/of stevige inspanning, aldus Lawrence E. Armstrong. Hij is hoogleraar fysiologie aan de genoemde universiteit, van de afdeling ‘Kinesiologie’ aan de ‘Neag School voor Onderwijs’.
“Onze eerste dorstprikkel komt eigenlijk pas als we rond de 1 of 2% uitgedroogd raken. Tegen die tijd is er al een stevige uitdroging aan de gang, en dit werkt door op de werking van onze lichamelijke en mentale prestaties”, aldus Armstrong. “Uitdroging raakt álle mensen, en het op peil houden van de juiste vochtbalans is net zo belangrijk voor hen die de hele dag achter de computer zitten, als voor marathonlopers. Deze laatste kunnen maar liefst 8% van hun lichaamsgewicht aan water verliezen, tijdens wedstrijden.” Sta voor een moment eens stil bij de gevolgen hiervan.
Supermarktdrankjes drogen ons eigenlijk uit. Mensen die veel koffie, fris, cola, water-met-smaakjes, verpakte vruchtensappen drinken etc, zijn feitelijk innerlijk verdroogd, omdat de organen en hersenen het belangrijke water ontberen. Deze mensen zijn enorm gebaat (kun je symptoomvrij maken) als ze zes tot acht glazen mineraalwater (zonder bubbels) per dag drinken. Een richtlijn: per kg gewicht zouden we dagelijks 30 ml water moeten drinken. Voor iemand van 60 kg komt dit neer op 1,8 liter water. Puur water.
Wat kun jij doen om je waterhuishouding te optimaliseren?