[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]
De helende kracht van voeding
Om te begrijpen wat gezond voedsel is, moeten we kijken hoe voedsel ontstaat. Het eerste voedsel ontstaat uit koolzuurgas, water en zonlicht. Die drie worden in het groene blad omgezet in suikers. Die suikers worden door het plantenlichaam vervoerd en vervolgens omgezet in eiwitten, vetten en vitaminen. Vitaal voedsel is voedsel dat zo dicht mogelijk bij die originele bron zit. Daarom is het van belang, dat we rauwe delen van de verse plant binnenkrijgen. Je zou kunnen zeggen, dat daar het meeste zonlicht in zit. Tegenwoordig kunnen we dat meten met Kirlian-fotografie. Als je een vers blad onder de lens legt, dan zie je dat het een enorme hoeveelheid licht uitstraalt. Na drie dagen doet het dat niet meer. Bij rauwe melk zie je dat ook. Gepasteuriseerde melk straalt veel minder.
Hoe verder je van de bron af komt, hoe zwakker het voedsel wordt. Een dier eten, is tweedehands voeding eten. Als het dier geen planteneter, maar een vleeseter is, is het voedsel al derdehands. Een varken is bijvoorbeeld een roofdier. Mensen die veel varkensvlees eten, zitten aan het eind van de voedselketen. In die voeding zit niet alleen weinig tot geen kracht, maar bovendien een hoop gifstoffen die wij vervolgens in ons lichaam opslaan. Dat bleek tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen in Europa de hongersnood uitbrak. De Denen besloten massaal hun varkens te slachten en graan te verbouwen. Ze bleven relatief gezond. Zelfs de Spaanse griep had weinig greep op hen. De Duitsers daarentegen gingen meer varkens fokken om de troepen te bevoorraden. De Spaanse griep heeft vreselijk huis gehouden en er ontstond bovendien op grote schaal kanker.
Voeding kan een enorme oppepper betekenen. En voeding kan een enorme belasting (en dus stressvol) zijn voor ons lichaam. Denk maar aan het gevoel dat je overhoudt na het eten van een zware maaltijd, gevolgd door een groot toetje. Er zijn voedingsstoffen die ons lichaam verkwikken, en voedingsstoffen die ons lichaam belasten.
Belastende voeding
Transvetten (koekjes, chips, gefrituurd eten, worsten), suikers (ook suikervervangers), koffie, alcohol, geur/kleur/smaak-stoffen, fastfood/junkfood, gemanipuleerd voedsel (soya, aardappelen), snelle happen, kant-en-klaar maaltijden, margarine, halvarine.
Suiker: Suiker is een onderschatte boosdoener. Door het westerse suikerrijke voedingspatroon zijn ziekten als diabetes en het nauw daarmee verwante hyperinsulinemie bezig met een snelle opmars. Overgewicht is daarvan een zichtbaar gevolg, maar er zijn meer negatieve gevolgen. In onderzoek is aangetoond dat er een relatie is tussen stijgende ongevoeligheid voor insuline (door veelvuldig suikergebruik) en kaalheid. Meer onderzoek is nodig, maar nu al is duidelijk dat hart- en vaatziekten, haaruitval en diabetes (door hyperinsulinemie) aan elkaar gerelateerd zijn.
Junkfood: Het allerergste is junkfood met kunstmatige kleur- en smaakstoffen – waarvan zoveel kinderen ziek worden – en witte suiker. De Amerikaanse artsen Cleve en Campbell hebben een groot onderzoek gedaan naar witte suiker. Zij noemen het pure white and deadly. Ze ontdekten: wij kunnen witte suiker niet goed verwerken, het geeft een schok aan de pancreas en er ontstaan allerlei ziekten.
Genetisch gemanipuleerd voedsel: Voeding wordt genetisch gemanipuleerd om het bestand te maken tegen de steeds grotere hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Wat ze erin hebben gebouwd, is een gen van het agrobacterium tumofaciens – een parasiet die bij planten kanker veroorzaakt – en een gen uit het bloemkoolmozaiekvirus, dat lijkt op het menselijk hepatitis B-virus. Even logisch denken: zou dit gezondheidbevorderend of gezondheidbelastend zijn?
Verkwikkende voeding
Vers fruit, verse groentes, vis, water, goede vetten (olijfolie, roomboter), ongebrande noten, eieren, sla, zoveel mogelijk biologisch eten en drinken, thee, roomboter, ghee.
Hoe verzuurd is je lichaam (civilisatose)
Gevolgen van Civilisatose
Hedendaagse voedings- en eetgewoonten evenals stress en een ongezonde levensstijl verstoren het zuur-base-evenwicht van ons lieve lijf. Teveel aan zuren kan het lichaam belasten en kost veel energie. Verzuring kan daarom een rol spelen bij (welvaarts)ziekten en ongemakken. Dit noemen we civilisatose.
Verzuring kan klachten veroorzaken op jonge leeftijd, denk daarbij aan haaruitval, acne, zweetvoeten, maag en darmaandoeningen. Echter op latere leeftijd kunnen ernstiger aandoeningen optreden zoals reuma, jicht, nieraandoeningen, beroerte, huidaandoeningen, een hartinfarct. Maar heel weinig mensen leggen een relatie tussen deze ziekten en een verstoring van het zuur-base-evenwicht, omdat de samenhang nog niet goed begrepen wordt. Gezondheid gaat dan ook altijd samen met een evenwicht tussen zuren en basen.
Drie oorzaken van verzuring
1. Voeding
2. Stress
3. Straling
In eerste instantie zal het lichaam zelf het teveel aan zuren proberen op te lossen door mineralen te onttrekken aan het lichaam. Deze mineralen bevinden zich o.a. in het skelet, huid, haren en gebit. Wanneer deze natuurlijke mineraaldepots ‘op’ zijn, kunnen er uiteindelijk klachten optreden. Tevens zullen door de verzuring zich steeds meer slakken in het lichaam gaan afzetten en zo ontstaat er o.a. overgewicht en cellulitis. Het is dus zeer belangrijk om voldoende basenvormende voedingsmiddelen in te nemen, om zo de zuurvorming van het lichaam tegen te gaan. Mineralen zijn nodig om de zuren te neutraliseren. Door onze verkeerde eetgewoonten en moderne drukke levensstijl is het belangrijk om hier echt aandacht voor te hebben, door vaker te kiezen voor verkwikkende voeding.
Bepaal zelf je fitheidniveau
- Drink je veel koffie?
- rook je?
- heb je veel stress?
- eet je veel suiker?
- drink je veel alcohol?
- eet je veel bewerkt en gefrituurd voedsel?
- ga je laat naar bed?
- sport je weinig?
Heb je op minimaal 4 vragen een positief antwoord dan ben je waarschijnlijk al verzuurd en is het verstandig om je leefstijl aan te passen en je lichaam te helpen met het maken van gezonde keuzes.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]