[vc_row][vc_column][vc_column_text css=””]
Het Hoofdbrein
Het hoofdbrein is het centrale zenuwstelsel dat de hersenen en het ruggenmerg omvat. De bouwstenen van onze hersenen zijn neuronen. De hersenen zijn anderhalve kilo zwaar, ze bevatten circa 100 miljard neuronen en nog tien keer zoveel gliacellen. De neuronen zijn met elkaar verbonden door meer dan 100.000 kilometer zenuwvezels.
De hersenen zijn een waarnemend, aansturend, controlerend en informatieverwerkend orgaan. Zij vormen een complex netwerk en zelfs met de meest moderne onderzoekstechnieken kunnen we maar voor een gedeelte verklaren hoe ons brein werkt. We weten dat een aantal gebieden in de hersenen speciale functies hebben en dat er talloze verbindingen zijn tussen elk van deze gebieden. Dit betekent ook dat na een beschadiging, bijvoorbeeld door een bloeding, gedeelten van de functies van een bepaald gebied door een ander gebied kunnen worden overgenomen. Daarnaast is er sinds kort neurogenese aangetoond in de hersenen: de groei van nieuwe zenuwcellen bij volwassenen.
De hersenen besturen en coördineren sensorische systemen, beweging, gedrag en homeostatische lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloeddruk en lichaamstemperatuur. De hersenen worden daarnaast gezien als de bron van beweging, geheugen, cognitie en emotie. Bij de mensen onderling zijn er grote variaties in hoe het brein waarneemt en communiceert met Buik en Hart. Dit wordt ook wel neurodiversiteit genoemd. Neurodiversiteit betekent: verschillende manieren van de denken en waarnemen. Het is enorm belangrijk voor ons als mens: door neurodiversiteit kunnen we als soort groeien en overleven.
Waar in het lichaam neem jij nieuwe informatie op?
Buik: Gericht op praktische toepassing van informatie, je neemt instinctief instinctief waar
Hart: Gericht op emotionele betekenis van informatie, je neemt zintuigelijk zintuiglijk waar
Hoofd: Gericht op mogelijkheden en samenhangen, je neemt intuïtief waar
Hoofdmensen: Hebben de neiging zich naar binnen te richten. Ze zijn bang de controle te verliezen. Als een hoofdtype uit balans is, herken je dat aan super rationeel, analyserend afstandelijk, kritisch of juist chaotisch gedrag
Bij disbalans: Je kunt verward zijn, of te veel bezig met controle. Je bewustzijn is vernauwd. Je bent de weg kwijt, je bent niet meer geïnspireerd. Je voorhoofd is gespannen en/of je ogen zijn niet gefocust. Er is disbalans in het zien van details en van het geheel (mentale en intuïtieve energie).
Hartmensen: Richten zich vanuit een behoefte aan erkenning juist naar buiten of weren contact af. Als een harttype uit balans is, wordt hij praterig of juist stil. Hij vertoont wisselende stemmingen: overdreven uitgelaten of juist bedroefd.
Bij disbalans: Je bent snel gekwetst of overenthousiast. Je overleeft vanuit oud gedrag i.p.v. te voelen en te reageren vanuit het hier en nu, dit gaat gepaard met zintuiglijk contactverlies. Je gerichtheid in de communicatie is eenzijdig naar binnen of naar buiten gericht. De lichaamshouding in de borstzone is dan ook te open of te gesloten (hart energie).
Buikmensen: Stellen zich vanuit hun primaire gerichtheid op hun territorium te weer. Hun veilige plek is van het grootste belang. Als een buiktype uit balans is, kan hij niet anders dan defensief reageren, meestal in de vorm van boosheid.
Bij disbalans: Je gedraagt je onzeker of schijn zeker. Je hebt de neiging fysieke behoeften en impulsen te verwaarlozen. Het zwaartepunt van je gewicht is te hoog, er is disbalans tussen spanning en ontspanning (fysieke energie).
Wat denk je, ben jij een hoofdmens, een hartmens of een buikmens?
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]