[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Opladen van je innerlijke batterij
Weet jij waar je energie van krijgt? Waar ga je van aan? Waar laad jij van op? Wat zijn jouw geluksmomentjes?
We kunnen ons brein leren om positieve ervaringen langer vast te houden in ons brein dan negatieve, wumist je dat? Geef bewust aandacht aan wat waar jij je goed bij voelt en sla dit op in je lange termijn geheugen.
Dat doe je zo:
Focus op de positieve ervaring (daarmee creëer je een positieve gemoedstoestand). Een fijne vakantieherinnering, een heerlijke dag aan het strand of in het bos, die zalige middag samen in de tuin, met mooie gesprekken, een zacht briesje een warme zonnestraal.
Maak ‘m rijker. Dit doe je door er langer bij stil te staan. Maak het intenser, kleurrijker, magischer, levendiger. Maak een positief filter, net als een filter op je telefooncamera. Maak het mooi, met de zilte geur van de zee, een stralend blauw lucht, het geluid van ruisende golven op de achtergrond. Roep warme gevoelens op en gebruik al je zintuigen.
Neem ‘m helemaal in je op. Alsof je het kunt drinken, het over je heen kunt sprenkelen. Laat de ervaring landen in je geest en in je lijf. Waar je ook gaat, deze ervaring is van jou en draag je voor altijd met je mee.
Dagelijks een paar keer gedurende 10-15 seconden dit soort ervaringen in je opnemen, zorgt ervoor dat je je brein traint om positieve ervaringen langer vast te houden. Je zult er steeds vaker en steeds makkelijker naar terug gaan. Het is als steeds hetzelfde paadje nemen in het bos, waardoor het steeds beter begaanbaar wordt. Door dit te oefenen maak je in je brein ook van dit soort fijne bospaadjes.
Dit heet neuroplasticiteit: het dagelijks aandachtig focussen op mooie ervaringen zorgt voor een blijvende verandering in je neurale paden.
Je kunt dit bijv. doen aan het begin of einde van elke dag. Op het toilet, in de pauze, in het openbaar vervoer. Slechts 10-15 seconden. Als je merkt dat je geest afdwaalt, sluit je even je ogen, haal rustig adem, en visualiseer weer dat fijne moment. Stel dat er dan iets negatiefs gebeurt, dan heb je meteen een kast vol positieve ervaringen die je kunt oproepen.
In je werk, en zeker op school of in de zorg, zullen er altijd stressvolle situaties op je afkomen. Met energie-opladers vul je snel weer je batterij aan en zo groei je in veerkracht.
Je veerkracht kun je trainen door:
- Bewust de Heart math technieken 2x 5 minuten per dag. Dit verhoogt je basislijn.
- Dicht bij jezelf blijven; je rust bewaren, goed afgestemd op je lichaam en je emoties.
- Kunnen accepteren wat er is.
- Onderscheid maken tussen actie ondernemen of loslaten.
- Terugdenken aan eerdere positieve ervaringen: dit legt positieve paden aan in je brein.
- Goede intieme relaties opbouwen; gevoel van gewenst zijn, liefde, vervulling, voldoening.
- Gevoel van medezeggenschap hebben; er mogen zijn, autonomie ervaren, gezien er erkend en serieus genomen worden.
- Moedig in het leven staan; je eigen normen en waarden kennen en voor jezelf opkomen, goed voor jezelf zorgen. Durf te gaan voor je talenten, dat wat je leuk vindt, dat wat je lief en dierbaar is.
Aan welke van deze punten zou je nog kunnen trainen. Hoe kan je dat het beste doen? En welke gaan al goed? Welk cijfer geef je elk?
Als je denkt aan het opladen van jouw batterij. Waar denk je dan aan? Je brein, je hart en je lijf hebben allemaal afwisseling nodig van actie en rust. Jezelf mentaal, emotioneel en fysiek fit houden gaat over groeien en jezelf ontwikkelen, bijv. kennis opdoen, laten stromen en in beweging blijven.
Het gaat ook over: jezelf rust en tijd voor reflectie gunnen.
Vragen die je jezelf kunt stellen in je journal:
Wat maakt je blij? Krijg je energie van even alleen zijn? Van het lezen van een boek? Van schrijven? Van nieuwe mensen leren kennen? Van puzzels oplossen? Of juist van even helemaal niks? Heb je tijd zonder TV of mobiele telefoon? Krijg jij ook mee energie van vakantie? Zo ja, wat doe je dan op vakantie waar je meer energie van krijgt?[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]