De wervelkolom is niet alleen het centrale steunpunt van ons lichaam, maar ook het stabiele beschermende omhulsel van ons ruggenmerg en de zenuwbundels die onze hersenen met alle organen verbindt. Onze wervelkolom bestaat uit verschillende beweeglijke wervellichamen, die door tussenwervelschijven van elkaar gescheiden worden.
De 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen vormen de wervelkolom. De wervelkolom draagt ons hoofd, de schouders en armen. Via het heiligbeen is de wervelkolom met het bekken verbonden dat via het heupgewricht door de benen wordt gesteund. De ideale situatie is, als ons skelet symmetrisch, harmonisch en statisch-dynamisch in evenwicht is. Maar door bijv. onverwachte of plotselinge bewegingen, valpartij, ongeluk, overbelasting of onderbelasting kunnen gewrichten en wervels zijn verschoven, verdraaid of gekanteld. Dit geldt in het bijzonder voor de gewrichtjes tussen de 24 rugwervels en de gewrichten bij het heiligbeen. De gevolgen zijn pijn of bewegingsbeperkingen. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. En soms hebben we een handje nodig, zoals bijv. manuele ondersteuning.
Bekkenscheefstand
De basis van Dorn is de correctie van het beenlengteverschil. Dit verschil komt meestal niet omdat het ene been korter of langer is, maar omdat er meer ruimte is in het ene heupgewricht. Heel enkel is het beenlengteverschil het gevolg van een operatie of geboorteproblemen. Onze benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als deze pilaren ongelijk lang zijn, staat ook het bekken scheef. Als deze scheefstand niet verholpen wordt, kunnen er problemen ontstaan, zoals heiligbeenverschuivingen (daarop staat de wervelkolom), scoliose, lage rugklachten, heupklachten, kniepijn, voetproblemen, verzakkingen, darm- en blaasproblemen en nekklachten.
Beenlengte verschil
Bijna elk mens heeft wel een licht beenlengte verschil. De oorzaken van ongelijke benen zijn in de regel een val, vertillen, een misstap en vooral het zitten of verkeerd zitten. Als we zitten, staat onze romp in een hoek van 90 graden ten opzichte van de benen.Op dat moment ontspannen de heupspieren zich. Het heupgewricht bestaat simpel gezegd uit een kop en een kom, met ertussen kraakbeen en daaromheen spieren en pezen. Slaan we nu het ene been over het andere, dan wordt de kop van dat bovenbeen uit de kom van het heupgewricht ‘getrokken’.
Als we dan opstaan, glijdt het gewricht niet automatisch terug in de goede positie. Maar omdat we zijn gaan staan, zijn de spieren weer aangespannen en daardoor stabiliseren ze de foute houding. Veel en lang in de auto zitten, is ook een belangrijk oorzaak van ongelijke benen. Omdat de auto tijdens het rijden ook nog trilt, trillen de kop en de kom van onze heupen millimeter voor millimeter mee, waardoor het verschil groter kan worden.
De wervels
Als door het opheffen van het beenlengteverschil de basis in orde is, gaan we verder met de wervelkolom. Alle wervels worden gecontroleerd. Als ze niet in de goede positie staan worden eerst de spieren gemasseerd, waardoor er ontspanning optreedt. Daarna worden de scheve wervels heel voorzichtig en op uw uitademing gemobiliseerd. Als de wervels weer goed staan, zijn alle zenuwverbindingen ook weer optimaal en wordt het zenuwstelsel niet meer afgeleid (proprioceptie). Dit heeft een positieve invloed op de houding, de balans, het bewegingsapparaat en de organen.
Na afloop van de behandeling
Mag u zich 3 dagen niet inspannen. U kunt lichte spierpijn voelen op plaatsen waar de wervels gecorrigeerd zijn. Dit is een goed teken: de nieuwe positie wordt gestabiliseerd. Veel water en thee drinken helpt hierbij om het ontgiften te bevorderen (opgehoopte afvalstoffen komen los).
Breuss-massage
Een tussenwervelschijfmassage, ontwikkeld door Rudolf Breuss. De tussenwervelschijven in onze wervelkolom zorgen ervoor dat de zenuwen beschermd worden en de wervels elkaar niet raken. De Breuss-massage is een fijngevoelige massage van de rug, die blokkades kan oplossen (fysiek, emotioneel, mentaal). Wervelkolomproblemen, zoals ischias en hernia kunnen er ongevaarlijk en succesvol mee behandeld worden.
Breuss gaat er vanuit dat er geen versleten tussenwervelschijven bestaan, omdat alle cellen ook op hoge leeftijd steeds weer vernieuwd worden. Er bestaan wel gedegenereerde tussenwervelschijven, maar die kunnen gestimuleerd worden, zodat ze weer verbeteren/regenereren. Bij osteoporose of pijn moet de massage heel voorzichtig gedaan worden, de massage mag niet pijnlijk zijn. Bij hevige wervelkolomproblemen, enorme pijn of zeer verkrampte spieren is de Breuss-massage een ideale voorbereiding op andere manuele geneeswijzen. Maar ook als afsluiting is het geschikt: Breuss-massage strekt de wervelkolom, is helend en ontspannend.