Buikmassage

Onze emoties worden eerst in de buik waargenomen

We kennen allemaal wel de volgende uitspraken: dat ligt me zwaar op de maag, ik heb vlinders in de buik, wat heb je op je lever, je gal eens goed spuwen, twee handen op 1 buik, ergens de buik vol van hebben. Deze uitspraken geven prachtig weer hoe onze buik verweven is met allerlei emoties en gevoelens. Onze emoties worden vaak als eerste in onze buik waargenomen, en pas daarna gaat er een vertaal­slag naar onze hersenen zodat we begrijpen wat er aan de hand is. Op dat moment maken we ook de juiste hormonen en neuro­transmitters aan die zorgen voor een fysieke of emotionele (hopelijk passende) reactie. Het is inmiddels weten­schappelijk aangetoond dat er verband is tussen de gezondheid van onze buik/darmen, en hoe we ons van binnen voelen of hoe ons brein functioneert.

Welke klachten kunnen behandeld worden met buikmassage?

Let wel: uiteraard is aanvullende reguliere beeldvorming en diagnostiek zeer belangrijk, zeker bij acute of aanhoudende pijn, vreemd bloedverlies, vreemd gekleurde urine/ontlasting, zwellingen, vocht-vasthouden, ongewild urine­verlies, of sterk-overheersende psychische klachten. In al die gevallen is het belangrijk dat u eerst uw huisarts bezoekt, en daarna pas verder kijkt. Met uw gezondheid spelen, is geen goede optie.

”Petra is een fijn en leuk mens, en bezit veel kennis, en ervaring. Ze toont een grote mate van betrokkenheid, ze stelt je op je gemak en creëert een fijne warme bedding. Om te mogen zijn, te mogen ontvangen, te ontspannen en te helen

buikmassage

Praktische informatie

Tarieven buikmassage

Buikhersenen

We verwerken in onze buik niet alleen ons eten, maar ook de emoties, energieën en gedachten/indrukken van alledag. Bovendien maken onze darmen belangrijke neuro­transmitters aan die belangrijk zijn voor onze innerlijke rust (dopamine, serotonine). Wanneer de darm­huishouding niet optimaal is, functioneren onze hersenen, onze emoties en onze neuro­transmitters ook niet optimaal. Dan kunnen we ons moe, depressief, angstig, agressief of somber voelen. Of we reageren buiten proporties.

Ons hormonale systeem reageert namelijk sterk op emoties zoals stress, spanning, liefde, geborgenheid, boosheid, angst etc. Emoties geven een hormonale reactie in het lichaam, waar onze organen (hart/darmen), onze bloeddruk, en onze gedachte­patronen vervolgens ook weer op reageren. Een zeer grote rol is hierbij toebedeeld aan onze darmen, of ook wel: onze buik­hersenen. Onze darmen hebben uiterst sensibele zenuwcellen, bijna net zoveel als in de hersenen, en die zenuwcellen hebben ook dezelfde structuur. Dat is de reden waarom veel mensen last van de maag/darmen/stoelgang krijgen als er spanningen

De Psoas is een van de belangrijkste kernspieren van het menselijk lichaam. Het is ook een van de diepst-liggende spier in ons lichaam. Een spier van 40 cm, die de romp verbindt met het onderlichaam – hij zit aan het middenrif en de onderste wervelkolom vast (TH12-L5), loopt dwars door de buik (vóór de nieren en áchter de darmen) en hecht aan aan het binnenste heupbot (trochantor minor). Dankzij deze sterke psoas kunnen we keihard wegrennen als dat moet. De psoas heeft invloed op onze flexibiliteit, balans, core-stabiliteit, sterke bekkenbodem, goede doorbloeding in de benen en buikorganen, kracht en het gezond functioneren van organen.

Bij elk ervaren van dreigend gevaar, of dat nu op werkelijkheid berust, of van binnen gebeurt, spant de psoas meteen aan zodat we acuut kunnen wegrennen. Vroeger renden we weg voor die aanstormende beer. In onze huidige tijd schuilen er geen beren meer in de bosjes maar kennen we nog wel allerlei andere beren op de weg: de welbekende stresssituaties. Ook dán reageert de spoas met acuut aanspannen, klaar om tot actie te komen als dat nodig is.

Of de situatie werkelijkheid is of ingebeeld maakt daarbij niet uit. Meestal houden we die actie in (het is bijv. raar om weg te rennen, of sociaal onaanvaardbaar om gelijk een potje te vechten). En dát is het moment dat psoas-problemen kunnen ontstaan. De psoas kan de opgebouwde spanning niet meer kwijt en houdt het vast. Of de spanning wordt continu vastgehouden omdat we chronisch pijn, verdriet, stress, angsten en zorgen ervaren. Daarom wordt deze spier ook wel de spier van de ziel genoemd of de afvoerput van onze emoties.

De psoas is via spier-, zenuw- en fasciavezels verbonden met:

  • Middenrif (en dus ook lever en maag)
  • Lumbale wervelkolom
  • Sacro-iliolumbale ligamenten en dus de proprioceptie (het vermogen van ons organisme om de positie van het eigen lichaam en de lichaamsdelen waar te nemen. Zoals de stand, beweging en tonus van de ledematen, gewrichten en pezen, het gevoel van “zwaarte” in sommige lichaamsdelen en vermoeidheid of alertheid van de spieren. In het skelet zit proprioceptie in de gewrichten. De ligamenten verbinden alle gewrichten. Wanneer de ligamenten verzwakt zijn, ontstaat er een verstoring in het circuit dat de gewrichten met elkaar verbindt. De proprioceptie zal niet optimaal functioneren, en de psoas zal ingeschakeld worden om het evenwicht te bewaren. De psoas krijgt dan de functie van een ligament om de zwakte te compenseren)
  • Nieren, darmen, voortplantingsorganen
  • Het mediastinum (een soort koker van zacht bindweefsel waarin belangrijke grote bloedvaten rusten en belangrijke zenuwen lopen – het is de ruimte tussen de beide longen. In het mediastinum bevinden zich onder andere het hart, de luchtpijp, de slokdarm, de aorta, een aantal grote bloedvaten, een groot aantal zenuwen, de thymus en vele lymfeklieren)
  • Parasympatische en sympatische reacties (hartslag, hartritme, ademhaling, pupillen, spierspanning etc.)
  • Limbisch systeem (vechten/vluchten/bevriezen/werken of rust/herstel/opbouw, oftewel het gevoel van veiligheid of onveiligheid)

Een goed functionerende psoas zorgt voor kracht, balans, romp-stabiliteit, soepel bewegen, diepe ademhaling, innerlijke rust, fertiliteit, een goede stoelgang, stressbestendigheid, een gevoel van vrede, en een gezonde spijsvertering.

Een slecht functionerende psoas brengt moeizame voortbeweging en kan een bron zijn van uiteenlopende klachten, zoals lage rugklachten, instabiele romp, een gekanteld bekken, rotatieverschillen in de wervelkolom, en afgeleide pijn naar de rug, lies, buik, heup, en de knie. Ook kan het zorgen voor overcompensatie van een aantal andere spieren zoals de bilspieren, buikspieren, heupspieren,lage rugspieren, of hamstrings. De psoas kan ook mede-verantwoordelijk zijn voor darmklachten, menstruatieklachten, en zelfs moeite met fertiliteit. Of ademhalingsklachten, spijsverterings­problemen en een chronisch ervaren van innerlijke onrust of angst. Als we de psoas weer in balans kunnen brengen, is er grote kans dat deze klachten verminderen of verdwijnen.

Het behandelen van de zeer gespannen of uitgeputte psoas kan zeer gevoelig zijn, en moet daarom uiterst zorgvuldig gebeuren. Het lichaam zal immers meteen weer in de stress schieten als de psoas te heftig behandeld wordt. In het begin adviseert Petra daarom meestal dagelijkse rek,- strek- en ontspannings­oefeningen om de psoas te herstellen, denk bijv. spelen, zingen, rusten, of aan de Constructive Rest Positon en een aantal eenvoudige yoga-oefeningen (zoals de kameel, de duif, de krijger, en bijv. lunges). Ook is een juiste zit- en sta/loop-houding belangrijk: recht zitten op beide zitbeentjes, de benen niet kruisen, niet bank-hangen met doorgezakte rug, knieën en enkels in een rechte lijn t.o.v. elkaar en bijv. de kontzakken leeg.

In een later stadium kunnen we dan de psoas en aanverwante spieren (antagonisten en synergisten zoals de iliacus, de buikspieren, bilspieren en de lendespieren) adequaat behandelen. Daarbij bepaalt Petra eerst met een aantal neuro-kinetische tests welke spieren uitgeput of juist te strak gespannen zijn. Vervolgens wordt er een adequaat behandelplan opgesteld, om de psoas weer terug in balans te brengen.

Deze buikmassage bestaat uit intensieve massagegrepen voor schouders, nek en monniks­kapsspier, billen, dijbenen, bekken, ribbenkast, darmen, lever, maag, flanken en buik. De basis van deze massage zijn het behandelen van de zogenaamde spijsverterings­energiepunten (ansamarma’s). Deze bevinden zich vooral in buik, billen, nek en schouders. Geblokkeerde spijsverterings­punten belemmeren de energiestroom van onze buikorganen, wat zich kan uiten als een pijnlijke/stijve nek, schouders of lage-rug. Deze klachten kunnen dus zeer goed voortkomen uit een verstoorde darm- of buikorgaan­functie. Met een warme ayurvedische buikolie masseren we achtereen­volgens nek, schouders, achterkant van het bekken, de billen, dijbenen, navel, buik, borstbeen, ribbenkast, lever, maag, darmen, onderbuik, en flanken. Daarbij geven we aandacht aan pijnlijke, stijve, of dove plekken. Een ayurvedische buikmassage prikkelt de buiklymfen, en stimuleert de spijsverterings­sappen. De behandeling ondersteunt de werking van onze maag, darmstelsel, lever, milt en is effectief in het bestrijden van spier­spanningen. Daarnaast werkt de massage ontspannend en energie­opwekkend. De Ayurvedische Buikmassage ondersteunt bij het in stand houden van gezonde darmen en een goede spijsvertering, zodat klachten verminderd kunnen worden.

Veel mensen houden onbewust de dagelijkse spanningen vast in de buik. De buikspieren worden vaak continu aangespannen, of er zijn spijsverteringsklachten of darmproblemen. De Westerse Buikmassage heeft als hoofddoel het loslaten van spanningen in de buik. We doen dit via diverse massage­grepen en -technieken, die gericht zijn op de rechte-, schuine- of dwarse buikspieren, de darmen, onderrugspieren, bilspieren, lende­spieren en het middenrif. De buik komt daardoor meer en meer tot ontspanning, waardoor er een verdieping van de ademhaling ontstaat – de zogenaamde buikademhaling. Ook treedt er een verbetering van onze spijsvertering op. Hierdoor zullen pijn- en spannings­klachten verminderen.

Chi Nei Tsang is een een oosterse buik- en orgaanmassage gebaseerd op de Chinese TAO-inzichten. Het is een pittige massage omdat het soms pijnlijk kan zijn, maar tegelijk wordt het met zoveel aandacht, rust en zachtheid gegeven dat je lichaam het prima aankan. We ronden de behandeling af met een zachte lymfe­behandeling van de buik. Na de behandeling merk je meteen verschil en veel verlichting. Want Chi Nei Tsang deblokkeert de vastgelopen energie op een effectieve, diepgaande en zachte manier.

De navel krijgt daarbij extra aandacht. Vanuit dit belangrijke centrum kreeg je via de placenta je voeding kreeg. Daarnaast zijn vanuit de navel bijna al onze lichaamsstelsels met elkaar verbonden (bloedvaten-, lymfe-, zenuw- en spiersstelsel en het meridiaan­systeem). Volgens de TAO verenigt ons lichaam zich met onze geest en onze ziel in de navel – daarom wordt dit belangrijke acupunctuur­punt ook wel Poort van de Geest genoemd. Lichamelijke, emotionele of mentale spanningen, zorgen, pijn, stress van de dag, accumuleren daar week na maand na jaar. Ze worden in onze westerse leefstijl zelden opgeruimd en kunnen daardoor voor verstoringen zorgen en problemen geven in onze organen of andere lichaams­stelsels. Ons voedings­patroon speelt hierbij ook een zeer grote rol.

Speur je eigen buikzone maar af op diepe en oppervlakkige pijnlijke plekken en specifiek rondom je navel. Er zitten vast een aantal (zeer) gevoelige gebieden bij als je dieper voelt. Die gebieden hebben elk hun eigen specifieke betekenis en kunnen aanwijzingen geven over de oorzaak van de blokkade (en welke emotie gerelateerd is).

Met Chi Nei Tsang kunnen we eerst de blokkade goed lokaliseren en daarna de zone detoxen/ontlasten. De buik- en bekken­organen kunnen stuk voor stuk apart gemasseerd worden (darmen, maag, lever, milt, baarmoeder, etc). De navel krijgt daarbij specifieke aandacht. Emotionele blokkades kunnen via de navel worden gediagnos­ticeerd en behandeld via de 8 windpoorten in onze navel. Eerst openen we het eerste Dantien en de liespoorten, daarna worden een aantal windpoorten geopend, afhankelijk van waar de blokkades zich laten vinden. Op die manier kan de emotionele energie worden bevrijd en kan je lichaam weer beter functioneren. Het openen van de navel is een intensieve behandel­techniek, die geduldig, liefdevol en met volle aandacht wordt toegepast. Daardoor is het goed te verdragen. Pijnlijk? Ja, kort en fel. Bevrijdend en verlichtend, zeker ook dat! Het is raadzaam om voor een Chi Nei Tsang massage geen zware maaltijd te nuttigen.

 

Je staat er vast niet vaak bij stil, maar het bekken is één van de belangrijkste delen van het menselijk lichaam. Het is in feite onze basis. Klachten aan het bekken kunnen daarom voor vervelende situaties zorgen in de rest van ons lichaam. Het bekken bevindt zich tussen je buik en je benen. Als het gaat om een juiste lichaams­houding en de beweging van je lichaam dan speelt het bekken daar een belangrijke rol in. Denk daarbij aan de bilspieren, heupspieren, buikspieren, maar ook bekken­organen (baarmoeder, eileiders, blaas, prostaat, endeldarm), de onderste chakra’s en de bekken­ligamenten. Problemen aan het bekken zorgen dan ook meestal voor problemen bij het bewegen van het gehele of gedeeltelijke lichaam. Tijdens de bekken­massage laten we het lichaam, door langzame bewegingen te maken, voelen waar de pijn, klacht of blokkade zit om er vervolgens extra aandacht aan te kunnen besteden. Ook besteden we extra aandacht aan de sacrale ligamenten (sacro-iliacale, sacro-tuberale, sacro-iliolumbale, interspinale & supraspinale). Tevens letten we op de soepel­heid van de bilspieren (piriformis­syndroom, gluteii), psoas, iliacus, lende­spieren en de tensor fasciae latae – de lange peesplaat aan de zijkant van ons bovenbeen. Als het bekken in balans is, ervaren wijzelf ook balans. Zowel op fysiek, emotioneel, mentaal als energetisch niveau!

Veel gestelde vragen

Mijn buikmassage behandelingen kunnen bij de meeste verzekeraars worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ik ben lid van erkende beroepsverenigingen en heb de juiste HBO-opleidingen gevolgd. Hoe hoog de vergoeding per keer en per jaar is, verschilt per verzekeraar – meestal wordt 40 euro per keer vergoed met een maximumbedrag per kalenderjaar.  Je kunt het beste zelf even informeren bij je eigen verzekeraar om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Ik ben lid van de NVST, VBAG en RBCZZ. 

Ik heb mijn praktijk sinds 2005. In de loop der jaren heb ik vele studies op HBO-niveau gevolgd en meer dan 35.000 behandelingen gegeven. In dit vak ben je namelijk nooit uitgeleerd (gelukkig!). Daarnaast heb ik lesmateriaal ontwikkeld en ben ik docent geweest bij een groot opleidingsinstituut in lichaamsgericht en psychosociaal werk. Mensen komen soms bij me met jarenlange klachten, en vinden dan eindelijk na een paar behandelingen verbetering. Door mijn jarenlange ervaring, grondige kennis, voelende handen, en snel schakelvermogen kom ik gauw tot de kern.  Ik weet heel goed wat ik kan en wat ik niet kan, en heb een groot netwerk. Ik zal je dan ook doorsturen als je elders beter, sneller of voordeliger geholpen kunt worden.  

Toen ik 17 jaar was wilde ik eigenlijk fysiotherapie studeren, ik vond het menselijk lichaam enorm boeiend, en keek graag naar operaties op TV (in die tijd hadden we dat). Uiteindelijk koos ik toch voor een studie aan de RuG (semitische talen en pedagogiek). Toen in 2000 zelf burn-out raakte, heb ik veel gehad aan massagetherapie en voetreflexologie. Ik weet nog goed hoe gespannen ik was en hoe lastig ik het vond om mijn hoofd en lichaam te ontspannen. Tijdens de behandelingen kwam er veel naar boven, ik schrok me soms een hoedje.

Maar o
mdat ik merkte hoe goed het me deed naast de psychotherapie, wist ik: dit is wat ik wil met mijn leven wil gaan doen! Ik had inmiddels een beetje ontdekt dat ik magische handen had. Mensen helpen met mijn handen, naar minder pijn, minder stress.

Mensen helpen
naar meer balans, meer energie, meer rust en meer veerkracht. Met behulp van het UWV kon ik toen de opleiding afronden en voor mezelf beginnen. Op 5 mei 2005 schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel en kon ik ontslag nemen bij het reclamebureau waar ik 15 jaar gewerkt heb.
 

Ook dan ben je hartelijk welkom. Het leven is soms druk genoeg. Ik ben ervan overtuigd dat mijn behandelingen belangrijk bijdragen aan gezondheid en balans in je hele systeem. Ik werk niet alleen met spieren en gewrichten, maar met de gehele mens (lichaam, ziel, geest verbinding). Preventie is belangrijk, zo voorkom je stressgerelateerde klachten. 

Mijn behandelingen kunnen goed samengaan met de meeste therapieën, en behandelingen, zowel regulier als alternatief. Dit gebeurt veel (fysiotherapie, ergotherapie, psychotherapie, ziekenhuistrajecten). Wat we merken, is dat het elkaar vaak versterkt, waardoor er sneller verbetering van klachten optreedt. Bij ernstige ziektes kan een behandeling veel voor je betekenen, omdat de aandacht dan niet alleen naar de ziekte gaat maar ook naar jou als gehele persoon. Wel is het belangrijk om bij oncologietrajecten navraag te doen of een lichaamsgerichte behandeling mag. Meestal geldt: als je mag sporten, mag je ook bij mij op tafel behandeld worden.

Dat hangt af hoeveel last je van je klachten hebt. In het begin adviseer ik om even wat sneller op elkaar te komen, bijvoorbeeld 1x per week of 2 weken. Daarna probeer ik steeds iets langere tijd tussen de afspraken in te plannen. We volgen daarbij je lichaam. Sommige mensen stoppen, andere blijven en komen eens per 4, 6, 8 of 12 weken als onderhoud.  

Juist dan kunnen mijn behandelingen veel voor je betekenen. Tijdens de behandeling verlaagt je lichaam de stresshormonen adrenaline en cortsisol met 35% en worden de feel good hormonen (oxytocine, dopamine, serotonine) met 28% verhoogd. Ontspanning gaat daardoor makkelijker dan je denkt. Mijn ervaren handen helpen je lichaam en geest, je zult zien dat ook jij ontspanning kunt leren.

Het is zo leuk een massage cadeau te doen aan iemand die je lief is! Ik heb bonnen van 50 euro, voor 50 minuten heerlijk ontspannen. Dit is lager dan mijn normale tarief, omdat ook ik het leuk vind om iets cadeau te doen. De bon is op naam, en zit in een mooie gouden envelop.

Ik werk 2 avonden in de week, en ook een of twee weekenden per maand. De ene week of maandag/woensdagavond, de andere week op dinsdag/donderdagavond. Deze plekken zijn erg geliefd. 

Contact opnemen

Behandelingen alleen op afspraak. Ook in de avonduren en op zaterdag. Je kunt gratis parkeren voor de deur op eigen parkeerplekken.

Zullen we connecten?

Snel navigeren

Praktijkgegevens

Snel navigeren

Locatie

Welkom op mijn website. Mijn naam is Petra, en ik ben Manueel Praktizijn.

Sinds 2005 heb ik een professionele praktijk voor Integrale Manuele Natuurgeneeswijzen in Hardenberg: klachtgerichte massagetherapiën, shiatsutherapie en lichaamsgerichte coaching.

Wilt u minder pijn, minder stress? En meer balans, meer energie, meer rust, meer kracht? U bent van harte welkom.

Gea Tietema is net als ik Manueel Praktizijn en wordt ook net als ik deels vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ze helpt me 2 à 3 dagdelen per maand in mijn praktijk, ik ben heel blij met haar hulp. Gea heeft naast haar vaste baan in de zorg nog een bijbaan bij sauna Anholts in Schoonebeek.

Voor haar behandeling bereken ik 60 euro voor 50 minuten. Gea heeft zich inmiddels gespecialiseerd in Shiatsu op de mat (Zen-shiatsu), lage rugklachten en bindweefselmassage. Je bent bij haar in goede handen. Laat me weten wanneer je bij haar een afspraak wilt boeken.

Petra Smulders geeft heerlijke ontspanningsmassages en is op dit moment in opleiding tot Shiatsumasseur. In haar dagelijks leven is ze huisschilder. Petra helpt me 1 avond per week en heeft het echt in de vingers.

Haar behandelingen worden niet vergoed, daarom bereken ik voor haar behandeling 50 euro voor 50 minuten. Ze is vooral goed in het diep ontspannen van je hoofd, schouders en rug. Laat me weten wanneer je bij haar een afspraak wilt boeken.