[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Wat is zelfzorg?
Zelfzorg gaat verder dan even naar de kapper of de schoonheidsspecialiste. Het gaat om zelfzorg voor welzijn op fysiek, emotioneel, mentaal, privé, werk, sociaal, persoonlijk, energetisch, spiritueel/zingeving en thuis niveau.
Zelfzorg is jezelf momenten gunnen dat je door de gang danst, en zin hebt in je leven, in je dag. Zelfzorg is het vermogen om je lekker te voelen over jezelf, en het leven, ook al stormt het in en om je heen.
Zelfzorg vergroot je draagkracht, je weerbaarheid, je prestaties, je productiviteit, en je veerkracht.
En ik geloof dat als er meer aandacht is voor zelfzorg, we gezonder en bewuster en positiever en rustiger en liefdevoller op deze aardbol rond gaan lopen. Dat we dan andere keuzes gaan maken, voor onszelf, ons leven, en onze aarde.
Want zelfzorg is een prachtige manier om jezelf te omringen met liefdevolle aandacht en zorg. Het gaat erom dat je lichaam, geest en ziel op een diep niveau ondersteunt en voedt. Zelfzorg begint met het afstemmen op je innerlijke zelf en luisteren naar wat je nodig hebt op dit moment. Het kan zo simpel zijn als een wandeling in de natuur maken, een heerlijk bad nemen, mediteren of jezelf omringen met positieve affirmaties en gedachten.
Zelfzorg gaat over het creëren van een liefdevolle relatie met jezelf en het omarmen van al je aspecten – zowel de mooie als de uitdagende. Het gaat erom jezelf te vergeven voor eventuele fouten en te blijven groeien en ontwikkelen als mens.
Wist je dat 1 op de 4 Nederlanders kampt met psychische klachten zoals angst, paniek, depressie, of psychoses t.g.v. middelenmisbruik? (onderzoek trimbos instituut 2022). En dat ruim 20% van de Nederlandse zorgverleners onder de 35 jaar burn-out of burn-out verschijnselen heeft? Dit kwam uit de QuickScan bezieling uit 2019, in opdracht van de Vereniging van Arts en Auto. Er werden vragen gesteld over werkdruk, toekomstperspectief, emotionele belasting, stress en bezieling en bevlogenheid. De resultaten waren schokkend. 20% geeft aan dat de balans tussen werk en privé niet goed gaat. Meer dan de helft heeft weleens overwogen om te stoppen. Slechts 30% wil doorwerken tot het pensioen. Uit dit onderzoek blijkt echter ook dat zorgprofessionals bovenmatig scoren op bevlogenheid, meer dan de gemiddelde Nederlander. Dan gaat het om werkplezier, het gevoel dat je bijdraagt, het contact met mensen die lijden of pijn hebben.
1. De bureaucratie (papierwerk, patiëntendossiers, statuswerk, administratie)
2. De extreem hoge werkbelasting en werktijden
3. Een gebrek aan steun uit de werkomgeving (van werknemers, managers en collega’s)
* Tussen werk en privé
* Tussen belasting en belastbaarheid
* Tussen zorg voor anderen en zorg voor jezelf
Hoe blijf je dan in balans, wat er ook op je afkomt gedurende de dag?
In de eerste plaats door goede zelfkennis en een goede zelfzorg als zorgprofessional.
Zorgprofessionals zijn bovengemiddeld
* Loyaal
* Gedisciplineerd
* Betrokken
* Perfectionistisch
* Staan graag voor anderen klaar.
Zulke gave eigenschappen. De keerzijde kan zijn dat je snel inspeelt op de behoeften en hulpvraag van anderen, en niet altijd oog hebt voor die van jezelf.
Wat is voor jou een goede balans? Wat heb jij nodig om de balans te verbeteren en te behouden? Waar zou je meer oog voor mogen hebben?
Zelfcompassie voor
* Je lichaam verzachten: met massage, voeding, bad, rusten, slaap, sauna, bewegen, yoga, het koesteren en voeden van je zintuigen
* Je emoties omarmen = vriendschap met ze sluiten, ze waarderen als een welkome gast, ze op waarde eren, ze ruimte geven, ze troosten zoals je een kind troost
* Je gedachten accepteren: ze mogen er zijn, mogen komen, mogen gaan, ze zijn als belangrijke leraren en richtingaanwijzers op je pad waardoor je mag groeien, corrigeren, beseffen, en jezelf mag ontwikkelen
* Je relaties: intimiteit toelaten = respectvol delen, samen zijn, samen genieten, samen worstelen, samen liefde en leven delen
* Zingeving/Spiritualiteit laten openbloeien: toegewijd aan zelfoverstijgende waarden (luisteren naar je hart, welzijn bevorderen in de wereld)
Dit zijn vrouwelijke waarden die in deze wereld enorm belangrijk zijn, die ertoe doen, vooral in de wereld van nu, waar er zoveel speelt en stormt en zichtbaar wordt en langzaam afbreekt.
Als je denkt aan zelfzorg, wat betekent het dan nu op dit moment voor jou? Op welke vlakken zou je beter voor jezelf willen zorgen? Is dat op het werk, thuis, in relaties, of misschien wel persoonlijk niveau? Is dat op het gebied van leefstijl, ontspanning, voeding, beweging, slaap?
Zelfzorg in de zorg
In de jaren ’50 van de vorige eeuw begonnen verpleegkundigen en artsen met het gebruik van de term “zelfzorg” om patiënten aan te moedigen meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid.
Vooral in een zorgend beroep is het van groot belang dat je tijd en aandacht besteedt aan zelfzorg, niet alleen voor je fysieke en mentale gezondheid, maar ook voor je emotionele welzijn. Het werk in de zorgsector kan namelijk een diepgaande impact jou als zorgprofessional. Het maakt je gevoeliger voor stress/burn-out/uitval.
Met een goede zelfzorg leer je jezelf beter kennen en kun je je innerlijke balans beter bewaren. Het helpt je bij stressvermindering en voorkomt dat je uitgeput raakt. Met meditatie, ontspanningstechnieken of je concentreren op je ademhaling vergroot je je bewustzijn en leef je meer in het nu. Zo blijf je veerkrachtiger en positiever. Het maakt ook dat je je op een dieper niveau kunt verbinden met je patiënten en collega’s én het kan bijdragen aan meer werkgeluk: meer zingeving, meer vervulling.
Oog voor zelfzorg heeft nog een mooi resultaat. Je gaat daardoor ook oog hebben voor een meer holistische kijk op mensen. De aandacht gaat naar de fysieke symptomen van patiënten en tegelijk ook naar hun emotionele en mentale behoeften. Zo kun je als zorgprofessional van grote betekenis zijn aan het proces van je patiënten; je kunt hen diepgaander ondersteunen en zo echt een bijdrage leveren aan hun algehele welzijn.
Wist je dat zelfzorg je draagkracht, je weerbaarheid en je productiviteit vergroot?
Daarom raad ik je aan om zelfzorg dagelijks aandacht te geven. Waar ik benieuwd naar ben: welk cijfer geef jij je eigen zelfzorg? Hoeveel % zet jij je in voor jou? Denk niet al te lang na over je antwoord, gewoon het eerste wat in je opkomt. Noteer dit cijfer in je mooie Zelfzorg Journal met de datum van vandaag erbij.
Laat zelfzorg een integraal onderdeel zijn van je dagelijks leven. Wees bewust van wat je lichaam, geest en ziel nodig hebben en creëer ruimte om hieraan tegemoet te komen. Zo kun je de schoonheid van het leven volledig omarmen en genieten van elke stap op je spirituele reis.
Neem contact met mij op via info@openhart.nl
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]