Wat is Hartcoherentie?

Ik werk en denk graag holistisch. Dat betekent dat ik lichaam, ziel en geest als een samenwerkend geheel zie. Daarom pas ik naast lichaamsgerichte therapie ook technieken toe die heilzaam zijn voor ons hart, ons hoofd en onze ziel. Hartcoherentie is daar een van.

 

Weet je, stress staat vaak aan de oorsprong van de fysieke en psychische ongemakken die we kennen. Het is daarom belangrijk dat we ons zenuwstelsel in balans brengen. De HeartMath methode is daar zeer geschikt voor.

 

✴ Ervaar je klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, hartklachten, buikklachten, lagerug-klachten of menstruatieklachten en kunnen artsen daarvoor geen oorzaak vinden?
✴ Voel je je regelmatig onrustig, gefrustreerd, emotioneel uit balans of depressief?
✴ Treedt er herhaaldelijk terugval op?
✴ Ben je lichamelijk niet ziek maar ervaar je wel vaak gezondheidsklachten?
✴ Heb je last van faalangst of andere angsten?
✴ Pieker je teveel?
✴ Presteer je onder je niveau?
✴ Heb je moeite met cognitieve prestaties?

Probeer dan eens de HeartMath methode. Er is een reële kans dat je je fitter voelt en minder klachten hebt. Onderzoeken wijzen dat keer op keer uit.

 

 

Ik ben HeartMath Zorgprofessional en HeartMath Coach.

Met de HeartMath methode kan ik je via bio feedback leren om rustiger te ademen, positieve gevoelens langer vast te houden en adequater te reageren op stress en prikkels. Dit is stress management: op een betere manier met stress omgaan en stress makkelijker hanteren. Wist je dat ons hart meer signalen naar het brein stuurt dan andersom? Wanneer we in hartcoherentie zijn gebruiken we onze hogere hersenfuncties zoals focus, begrip, geheugen, en probleemoplossing. Onder invloed van stress laat ons hart een chaotisch patroon zien. We zijn dan minder helder, kunnen minder goed leren, redeneren, en minder effectief beslissingen nemen. Hoe meer coherent we zijn, hoe stabieler en golvend het hartpatroon zal zijn. We ervaren dan positieve gevoelens, emotionele stabiliteit en kunnen beter nadenken, voelen, presteren en interpreteren. Met HeartMath kun je jezelf trainen in stressmanagement, pijnbeheersing en emotieregulering. Wetenschappelijke studies tonen aan dat de HeartMath technieken leiden tot fysiologische coherentie.

 

Dit betekent efficiënter functioneren van:

 • Zenuwstelsel
 • Hart- en vaatstelsel
 • Hormonale systeem
 • Zenuwstelsel
 • Spijsvertering
 • Immuunsysteem

 

 

In de praktijk merk je dit zelf aan:

 • Minder stress
 • Meer stressbestendigheid
 • Meer welbevinden
 • Beter slapen
 • Emotionele stabiliteit
 • Minder angstig
 • Minder piekeren
 • Minder gejaagd
 • Betere prestaties
 • Daling van ontstekingsfactoren waardoor ontstekingsprocessen in ons lichaam kunnen veranderen.

 

Hoe ziet een sessie eruit?

Via een oorsensor (die verbonden is met mijn laptop) kunnen we via het HeartMath programma je hartslag en de variatie in polsfrequentie (HRV) zichtbaar maken. Met specifieke ontspanningstechnieken,  ademhalingstechnieken en concentratie-oefeningen kun je je hartslagvariabiliteit (HRV) positief beïnvloeden. Dit kan nog worden versterkt door de technieken te koppelen aan fijne gevoelens en herinneringen. Je ziet je hartslag en je HRV voor je op het beeldscherm en je ziet t veranderen in positieve rustige golven als je de ademtechnieken toepast. Je krijgt dus meteen feedback. Je ziet ook meteen wanneer je afgeleid bent of schrikt, of boos, bang, bezorgd en wat dat doet met je HRV. Omdat je meteen zichtbaar feedback krijgt, word je enorm gemotiveerd ermee te oefenen. Hoe groter de hartslagvariabiliteit, hoe beter onze samenhang is tussen lichaam en psyche. En dat betekent: een betere gezondheid, en een beter werkend immuunsysteem. Meer emotionele en mentale veerkracht. En een betere stressbestendigheid. Hoe beter je je bewust wordt van je lichaam en hoe jouw lichaam op stress reageert, hoe beter je jezelf kunt reguleren.

 

Met HeartMath kun je jezelf dus eenvoudig trainen in stressmanagement, pijnbeheersing en emotieregulering. HeartMath is wereldwijd geaccepteerd door de gezondheidszorg en wordt in allerlei beroepen toegepast. in de zorg, de hulpverlening, de politie, brandweer, het onderwijs, en vele organisaties en instellingen. Onderzoeken in ziekenhuizen en scholen onder 11.500 mensen tonen keer op keer verbeteringen binnen 9 weken wanneer dagelijks slechts 3x 5 minuten wordt geoefend. Dat is eigenlijk best bijzonder he, want het is helemaal niet zoveel.

 

 

En toch zien we dan:

24% verbetering in focus
30% verbetering in slaap
38% verbetering in kalmte
46% minder angst
48% minder vermoeidheid
56% daling van depressieve gevoelens

 

Ook werden betere bloeddrukwaarden en minder piekeren genoteerd. Het doet heel veel voor onze gezondheid, ons lieve lijf en ons mooie brein. Ook het immuunsysteem wordt versterkt. Wist je dat negatieve gevoelens onze immuunrespons tot wel 6 uur onderdrukken? Positieve gevoelens en een sociaal netwerk versterken juist ons immuunsysteem. Wereldwijd ervaren mensen daardoor wekelijkse verbeteringen door het oefenen met de HeartMath technieken.

 

Op pubmed en op www.heartmathbenelux.com vind je trouwens interessante resultaten van wetenschappelijke onderzoeken naar deze methode.

 

Interesse of meer weten? Vul ’t contactformulier hier op de website in.